Siirry sisältöön

Valmiina semifinaaleihin!

Koronatilanteesta johtuen Taitaja-semifinaallit järjestetään viime vuoden tavoin hajautettuina kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa. Tehdyllä päätöksellä halutaan mahdollistaa semifinaalit sekä varmistamaan Taitaja-finaalin toteutuminen toukokuussa. Sataedun semifinalistijoukko on kilpailun lähestyessä hieman pienentynyt, mutta 15 eri lajin kilpailuihin ilmoittautunut edelleen ennätykselliset 37 opiskelijaa viidestä toimipaikastamme.

Semifinaalit järjestetään helmikuussa viikoilla 5 – 7.  

Esittelemme lajit ja kilpailijat tällä sivulla. Sivu täydentyy sitä mukaan kuin saamme kuvia semifinalisteista. Osa kilpailijoista saattaa olla työssä oppimassa ja siten kameran tavoittamattomissa.

Isot peukut ja tsemppiä kaikille kilpailuun mukaan lähteneille.

104 Kuljetuslogistiikka

Semifinaalikilpailutehtävä on kolmiosainen. Ennakkotehtävänä kilpailijan pitää kirjoittaa CV, jossa hän perustelee, miksi hänen pitäisi olla kilpailun finalisti. Varsinaisina semifinaalitehtävinä kilpailija vastaa alan yrittäjyyttä, kestävää kehitystä, työ- ja liikenneturvallisuutta sekä työkyvyn edistämistä koskeviin kirjallisiin monivalintakysymyksiin. Kolmannessa tehtävässä kilpailija sitoo lastatun kuorman, tarkistaa rahditusperusteet ja ajaa ajotaitoradan läpi sekä purkaa sidonnan. Lisätietoja lajista Taitaja2022-sivulta.

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Juho Heikkilä
Matias Mäkelä

208 Pelituotanto

Kilpailupari suunnittelee ja toteuttaa kilpailun aikana digitaalisen pelin ja siitä kertovan PowerPoint-esityksen, jotka perustuvat kilpailuparin vision mukaisesti kilpailupäivän tehtävänannossa paljastettavaan teemaan.

Kilpailun tavoitteena on luoda mahdollisimman laadukas peli ja siitä kertova esitys tiukan aikarajan ja teeman puitteissa. Lisätietoja lajista Taitaja2022-sivulta.

Semifinalistit opettaja Jani Grönin kanssa sohvalla: Anna-Sofia Saarikoski ja Lahja Pulkkinen. Edessä Sella Hietaoja, Nico Heinäaho ja Niko Ahonen. Kuvasta puuttuu kilpailija Tapio Vähä-Vahe.
Takana vas. opettaja Jani Grön, Anna-Sofia Saarikoski ja Lahja Pulkkinen. Edessä Sella Hietaoja, Nico Heinäaho ja Niko Ahonen. Poissa on kilpailija Tapio Vähä-Vahe.

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Sella Hietaoja Tapio Vähä-Vahe
Nico Heinäaho ja Lahja Pulkkinen
Anna-Sofia Saarikoski ja Niko Ahonen

301 Asiakaspalvelu ja myynti

Kilpailutehtävät mittaavat perustutkinnon asiakaspalvelun ja myynnin tutkinnonosien kiitettävän tason osaamista. Asiakaspalvelun ja myynnin työtehtävissä esille tulevat erilaiset palvelu ja myyntitilanteet.

Kilpailun tavoitteena on luoda mahdollisimman laadukas peli ja siitä kertova esitys tiukan aikarajan ja teeman puitteissa. Lisätietoja lajista Taitaja2022-sivulta.

Asiakaspalvelu ja myynti -lajin semifinalistit Mariela Kárpáti (vas.), Peppi-Amanda Kiviniemi ja Julius Snåre.
Liiketoiminnan semifinalistit Mariela Kárpáti (vas.), Peppi-Amanda Kiviniemi ja Julius Snåre.

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Mariela Kárpáti
Peppi-Amanda Kiviniemi
Julius Snåre

302 Hiusmuotoilu

Kilpailija osoittaa kaksiosaisessa semifinaalitehtävässä taitonsa parturin ja kampaajan ammattitaidoista. Kilpailutöiden leikkaukset tehdään mallikuvan mukaisina ja värjäystyö inspiraatiokuvan mukaan. Mallityöt julkaistaan kilpailupäivänä.

Sataedusta kilpailuun osallistuu:

Piritta Palonen
Julia Wikman

303 Kauneudenhoito

Kauneudenhoidon semifinaalissa kilpailijalla on kaksi tehtävää: ripsien ja kulmien kestovärjäys sekä kulmien siistiminen nyppimällä ja käsihoito. Tehtävien aikana arvioidaan kilpailijan työmenetelmät ja sujuvuus, asiakaspalvelutilanteissa toimiminen ja yrittäjyys sekä työ- ja asiakasturvallisuuden noudattaminen sekä kestävä kehitys. Lisätietoja lajista Taitaja2022-sivulta.

Kauneudenhoito-lajin semifinalisti Kiia Ojala
Kiia Ojala

Sataedusta kilpailuun osallistuu:

Kiia Ojala

305 Lähihoitaja

Lähihoitajan semifinaalikilpailussa on neljä erillistä tehtävää. Kirjalliset tehtävät arvioivat teoriatiedon hallintaa. Videotehtävässä kilpailija puolestaan havainnoi osallisuuden, terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisen osaamistaan.  Näiden lisäksi tehtävinä on mm. apuvälineiden tunnistamiseen, käytön ohjaukseen ja toimintakyvyn arviointiin liittyviä tehtäviä sekä kotihoidon ympäristössä tehtävä toiminnallinen hoito- ja ohjaustehtävä. Lisätietoja lajista Taitaja2022-sivulta.

Lähihoitaja-lajin semifinalistit Pinja Anttila ja Martta Santanen.
Pinja Anttila ja Martta Santanen

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Pinja Anttila
Martta Santanen

306 Puhdistuspalvelu

Semifinaalin kilpailutehtävä on kolmiosainen. Tunnistustehtävässä kilpailijan tulee tunnistaa pintamateriaalien, koneiden osien ja siivoustyöhän vaikuttavia merkkejä. Tämän lisäksi tehtävinä ovat pukuhuoneen ylläpitosiivous ja jaksoittaiset työt sekä turvalattian peruspuhdistus lattianhoitokoneella. Lisätietoja lajista Taitaja2022-sivulta.

Sataedusta kilpailuun osallistuu:

Leena Haavisto

406 Sähköasennus

Kilpailutehtävänä on kalustaa ryhmäkeskus sekä asentaa valaistus, lämmitys ja sen ohjaus. Suunnitelmien mukainen kokonaisuus tulee asentaa käyttökuntoon ja antaa siitä käytön opastaus. Suunnitelmaan kuuluvat asiakirjat: työselostus, tasopiirustus, keskuskaavio ja toiminnan kuvaus. Lisätietoja Taitaja2022-sivulta.

Sähköasennus-lajin semifinalisti Sinna Kaivola
Sinna Kaivola

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Veli-Pekka Eskola
Sinna Kaivola
Tomas Poskiparta

502 Kokki

Kokki-lajin semifinaalitehtävä on kaksiosainen. Kilpapari suunnittelee ensin vadeilta tarjoiltavat pääruoan ja jälkiruoan neljän henkilön seurueelle. Toisena kilpailupäivänä he toteuttavat suunnittelemansa annokset. Osa aineksista on etukäteen määrätty, esimerkiksi pääruoka tulee valmistaa kokonaisesta broilerista ja jälkiruossa tulee olla piimää ja mustaherukkaa. Määrättyjen ainesten lisäksi kilpailijoilla on valinnaisia aineksia annosten valmistamiseen. Niistä ja lajista lisätietoja Taitaja2022-sivulta.

Kokki-lajin semifinalistit Ida Mäkinen ja Emmi Löfqvist opettajansa Tiina Aaltosen kanssa
Ida Mäkinen, Emmi Löfqvist ja opettaja Tiina Aaltonen

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Emmi Löfqvist ja Ida Mäkinen

601 Automaatioasennus

Automaatioasennuksen semifinaalitehtävä perustuu aikaisempien vuosien kilpailutehtäviin ja laiteympäristö on sama kuin viime vuoden semifinaalissa.   

Kilpailijan tulee asentaa ohjauskeskus, taajuusmuuttaja, turvakytkin, moottori, lähestymisanturi ja lähetinkotelo mittojen mukaisesti ja asentaa kaapelointi. Kun 400/230VAC kaapelointi on valmis, tehdään käyttöönottomittaus tuomareiden valvonnassa. Käyttöönottomittausten jälkeen tehdään heikkovirtakaapelointi. 

Kun asennus on valmis, kilpailija ohjelmoi ja/tai tekee tarvittavat ohjelmamuutokset.  Lisätietoja Taitaja2022-sivulta.

Automaatioasennuksen semifinaalikilpailijat Lotta Jokela ja Elias Lahti
Lotta Jokela ja Elias Lahti

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Joona Höjr
Lotta Jokela
Elias Lahti

603 CNC-koneistus

Semifinalisti osallistuu CNC-sorvauksen semifinaalitehtävään ennakkoilmoittautumisensa mukaisesti CNC-sorvilla tai CNC-koneistuskeskuksella. 

CNC-sorvauksessa kilpailija tekee NC-ohjelman, tarvittavat koneasetukset ja kappaleen sorvauksen valmistamaansa ja tuomarin leimaamaan aihioon. Kappaleessa on ulkomuodon sorvausta, pistämistä, ulkokierteen ja sisäkierteen sorvausta ja sisäsorvausta. Kilpailija täyttää piirustuksessa olevaa mittauspöytäkirjaa kilpailun aikana. Ohjelmoinnissa saa käyttää oppilaitoksen käytössä olevia CAD- ja CAM-ohjelmistoja sekä keskustelevia ohjauksia.  Lisätietoja Taitaja2022-sivuilta.

CNC-koneistuksen semifinalistit Otso Laukkanen ja Konsta Ylikoski
Otso Laukkanen ja Konsta Ylikoski

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Otso Laukkanen
Konsta Ylikoski

605 Hitsaus

Hitsauksen semifinaali alkaa teoriakokeella. Sen jälkeen kilpailija valmistaa työpiirustusten mukaisen kilpailutyön sitä varten varatuista materiaaleista. Osa materiaaleista on leikattu määrämittaan ja osan kilpailija joutuu itse valmistamaan. Tehtävän kuvaukseen saattaa tulla 30 %-muutos, joka esitellään vasta kilpailupäivän alussa jaettavissa varsinaisissa semifinaalitehtävissä. Lisätietoja Taitaja2022-sivuilta.

Hitsauksen semifinalistit Miku Rosendahl ja Mikael Salomäki
Miku Rosendahl ja Mikael Salomäki
Hitsauksen semifinalisti Valtteri Santanen
Valtteri Santanen

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Tuukka Hautaniemi
Joona Keto
Miku Rosendahl
Mikael Salomäki
Valtteri Santanen

P1 Ravintola- ja cateringpalvelut

Kaksiosainen parikilpailu, jossa kilpapari tekee ennen kilpailua itselleen työsuunnitelman ja reseptiikan. Kilpailuitehtävänä on valmistaa työsuunnitelman ja reseptiikan mukaisesti pääruoka kahdessa tunnissa ja jälkiruoka puolessatoista tunnissa. Ruoanvalmistuksen lisäksi kilpailuun kuuluu vielä erillinen tunnistustehtävä. Lisätietoja Taitaja2022-sivuilta.

Ravintola- ja cateringpalvelujen kilpaparit  Elmeri Kunnas ja Teemu Männistö sekä Emilia Koskinen ja Helena Karppinen opettaja Juha-Matti Lehtisen (vas.)  ja ohjaajan Niina Maalarin (oik.) kanssa.
Opettaja Juha-Matti Lehtinen, Elmeri Kunnas, Teemu Männistö, Emilia Koskinen, Helena Karppinen ja ohjaaja Niina Maalari.

Sataedusta kilpailuun osallistuvat:

Helena Karppinen ja Emilia Koskinen
Elmeri Kunnas ja Teemu Männistö

P2 Kiinteistönhoito

Semifinalistin tehtävänä on huoltaa Klippo-ruohonleikkurin suullisen ja kirjallisen ohjeistuksen mukaisesti Tehtävä sisältää työpisteen jätteiden kierrätyksen.  Tämän lisäksi tehtävänä on pihavajan työntösalvan ja vasteen kiinnittäminen oikeita välineitä ja kiinnitystarvikkeita käyttäen. Työskentelyssä kilpailijan tulee huomioida työturvallisuus, ergonominen työskentely sekä kestävä kehitys. Lisätietoja Taitaja2022-sivuilta.

Sataedusta kilpailuun osallistuu:

Petteri Laine