Taitaja2021

Ammattitaidon suomenmestaruuskilpailujen, Taitaja2021 finaalipaikan saavuttaneiden opiskelijoidemme valmentautuminen kohti finaaleja on alkanut. Seuraamme ja tsemppaamme heitä tällä sivulla.

Jo saavutettu finaalipaikka on hieno suoritus. Kaikki finalistit kuuluvat oman alansa kahdeksan parhaimman nuoren ammattilaisen joukkoon. Rehtori Anne Laine on myöntänyt valmentautuville finalisteille kannustusstipendit.

Sataedun Taitaja2021-finalistit

Kauneudenhoito

Sanni Lehtilä, Kankaapää

Semifinalisti Sanni Lehtilä tekee käsihoitoa asiakkaalle.
Kuva: Karoliina Fisk

Sanni Lehtilän semifinaalikilpailutehtävinä olivat käsihoito sekä ripsien ja kulmien kestovärjäys ja kulmakarvojen muotoilu pinseteillä. Hän kertoo molempien tehtävien menneen hyvin ja pisteet avasivat ovet finaaliin.

– Valmentaudun osallistumalla finaalia varten järjestettäviin tuotekoulutuksiin ja opiskelen lisää ihonhoidosta. Olen jo tutustunut aiempiin finaalitehtäviin ja harjoittelen finaalitehtäviä parhaani mukaan etukäteen. Lisäksi teen lehtori Janika Reunasen kanssa vielä erillisen valmennussuunnitelman finaalia varten. Tavoittelen finaalissa tietysti hyvää sijoitusta, mutta tärkein tavoitteeni on itseni ylittäminen ja mukavuusalueeltani poistuminen.

Mediasuunnittelu

Viljam Alajärvi, Pori

Opiskelija Viljam Alajärvi tekee semifinaalin graafista tehtävää tietokoneella.
Kuva: Elsa Penttilä

Viljam Alajärven tie finaaleihin vei kolmiosaisen semifinaalin kautta. Ensimmäisenä oli ennakkotehtävä, jossa kilpailijat kertoivat minuutin videolla itsestään suunnittelijana. Toisessa vaiheessa semifinalistit suunnittelivat ohjeistuksen mukaisesti valmiiksi annetusta materiaalista infografiapainotteisen julisteen. Viimeisessä tehtävässä kilpailijat suunnittelivat yrityksen somekanavalle julkaisupohjan julkaisuineen.

– Valmistaudun tulevaan kilpailuun henkisesti tsemppaamalla itseäni sekä harjoittelemalla ja kehittämällä taitoja, joita finaalissa voi tarvita. Tavoitteeni finaalissa on suorittaa tehtävät mahdollisimman hyvin. Tottakai olisi hienoa, jos pärjäisin finaalissa hyvin, mutta pääasia on, että teen parhaani!

Pelituotanto

Calle Repo, Pori (takana) ja Jimi Vihinen, Nakkila

Pelialan opiskelijat Calle Repo ja Jimi Vihinen suunnittelevat peliohjelmaa semifinaalissa.
Kuva: Katja Leinonen

Taitajien pelituotanto-lajissa kilpaillaan pareina. Sataedun finalistiparin tehtävät jakautuivat semifinaalissa seuraavasti: Calle Repo suunnitteli ja toteutti pelin graafisen osuuden ja Jimi Vihinen koodasi ja rakensi pelin Unityssa.

Nyt Calle jatkaa pelisuunnittelun harjoittelua ja etsii uusia vinkkejä tulevaan projektiin. Jimi puolestaan harjoittelee professionaalisempaa koodaamista ja opettelee uusia koodinpätkiä.

Molemmat kilpailijat kertovat odottavansa innolla tulevaa finaalia ja tiimityöskentelyä hyvän parin kanssa uuden idean parissa.  Jimi kertoo tavoitteekseen pääsyn mitalisijoille eli finaalin kolmen parhaan parin joukkoon.

Ravintola- ja cateringpalvelut

Helena Karppinen, Pori  ja Emilia Koskinen, Ulvila 

Teemu Männistö, Pori ja Joni Peltomaa, Pori

Kuvassa mukana myös lehtori Juha-Matti Lehtinen (oik.).

Ravintola- ja catering lajin kilpailijat Helena Karppinen ja Emilia Koskinen sekä Teemu Männistö ja Joni Peltomaa yhteiskuvassa opettajansa Juha-Matti Lehtisen kanssa.
Kuva: Seija Laine

Vahva edustus myös Taitaja9-kilpailuun

Yläkoululaisille suunnatun Taitaja9-kilpailun loppukilpailuun selvitti tiensä 36 joukkuetta. Satakunnasta Taitaja9-finaaliin pääsivät Huittisten Pellonpuiston koulun, Karvian yhteiskoulun ja Ulvilan yhteiskoulun joukkueet. Loppukilpailu järjestetään virtuaalisen Taitaja9-pelin avulla Taitaja2021-tapahtuman yhteydessä.

Taitaja2022 kilpaillaan Porissa

Samaan aikaan, kun vielä jännitämme tämän kevään kilpailuja, ovat ensi kevään Taitaja-tapahtuman valmistelut jo hyvässä vauhdissa. Win­No­van, Sa­ta­e­dun ja yh­teis­työ­kump­pa­nien järjestämä tapahtuma rakentuu nyt ensimmäisen kerran Satakuntaan. Toukokuussa, 16.–19.5.2022 Pori on valmis noin viidelle sadelle viidenkymmenen eri lajin kilpailijalle.