Työssäoppiminen Milanossa, viides viikko

Viides viikko ja sama projekti jatkuu vieläkin. Alkuviikosta teimme Sandran kanssa qb:n nettisivustolle uutta sivua, johon listataan ns. terveysvaroitukset. Käytimme ohjelmaa, jonka Luca asensi työkoneellemme. Ohjelma oli meille uusi, vaikka ehdimmekin viime viikolla siihen hieman tutustumaan. Onneks se oli kuitenkin kohtuullisen helppokäyttöinen ja saimme sivun tehtyä melko nopeasti. Itse olin jo valmiiksi kirjoittanut tekstit ja suunnitellut layoutin, joten Sandra laittoin vain palaset loksahtamaan paikoilleen ja kas, meillä oli sivu valmiina. Luca oli sivuun tyytyväinen ja pyysi meitä vielä tekemään sivustolle navigointipalkin, josta pääsee kätevästi eri välilehtiin ja suoraan PlaySysin omille sivuille.

Kasvien valtaama astetta karmivampi rakennus
Aloitimme myös tekemään qb:stä tavallaan miniversiota, jonka olisi tarkoitus tulla Samsung Gear S2 älykellolle. Taas saimme uuden laitteen johon tutustua. Sen kanssa olikin melkoisesti ongelmia. Oli vaikeaa saada tietokone ja kello tunnistamaan toisensa, koska kellossa ei ole usb:tä. Onneksi saimme kuitenkin työkaveriltamme Tizianolta apua ja yhteyden muodostettua. Ainoaksi ongelmaksi jäikin nyt Unity ja siinä oleva Tizen. Asiaa muutaman päivän selviteltyä, kävi ilmi ettei Unityllä ole edes mahdollista tehdä pelejä Samsungin älykellolle. Peliä oli kuitenkin jo hyvän aikaa tehty, joten päädyimme ratkaisuun tehdä siitä joko mobiili- tai selainversion, jotta työ ei  kuitenkaan menisi hukkaan.

Loppuviikko menikin qb:n parissa. Tarkoitus oli saada pelistä erillinen versio lehdistölle, johon kaikki kentät eivät olisi auki, vaan toimittajat pääsisivät kokemaan vain osan pelistä. Sandran kanssa muokkasimme peliä ja lukitsimme kentät niin, että vain kahta ensimmäistä pääsee pelaamaan. Lisäsimme myöskin yksilölliset tunnukset, joilla toimittajat voivat pelata peliä, ainoastaan rekisteröidyllä laitteella. Tämä estää pelin vapaan jakamisen tai ainakin sen pitäisi.

Täälä ratikatkin on pirtsakan värisiä
Tizianon kanssa koitimme tehdä pelistä julkaistaaa versiota. Samsung VR:n sivuilla on pitkät listat peleihin ja sovelluksiin liittyvistä vaatimuksista. Yksitellen kävimme listaa läpi ja samalla teimme pelistä jatkuvasti uusia versioita. Testasimme ettei ongelmia ollut ja jos niitä tuli, niin korjasimme ne. En ennen ollut näin perusteellisesti joutunut käymään peliä läpi ennen julkaisua ja Tizianon avulla opin paljon uutta. Kahteen ensimmäiseen tasoon teimme hieman muutoksia, jotta se olisi hieman toimivampi eikä liikkuminen nykisi. Tämä johtui lähinnä siitä, että jotkin objektit olivat liian lähellä kameraa, joten siirsimme vain niitä kauemmaksi. Lopun ajan seurasimmekin viivan liikkumista, kun buildasimme projektia uudelleen ja uudelleen.

Perjantaina töiden jälkeen menimme Lucalle ja Elenalle syömään ja viettämään aikaa. Meidän tehtävänämme oli tuoda viiniä ruoan kanssa. Kaupassa vietimme vartin viinihyllyn edessä ihmetellen ja arpoen. Emme ole mitään viiniexperttejä ja italialaiset tuppaavat ottamaan viinin melko vakavasti. Valitsimme pullon umpimähkään ylähyllyltä, koska siellä on ne hieman kalliimmat vaihtoehdot. Sen verran ymmärsin, että viini sopii keveämpien ruokien kanssa sekä seurustelutarkoitukseen, joten ajattelimme sen olevan sopiva. Onneksi Luca oli tyytyväinen valintaamme ja saimme huokaista helpotuksesta. Ruoaksi Luca valmisti pestopastaa, joka oli erittäin hyvää. Itsetehty pesto oli minulle uusi kokemus ja täytyy jossain vaiheessa yrittää tehdä sitä itse, kun palaan takaisin Suomeen. Annokset olivat kohtuu runsaat, mutta eipähän ainakaan jäänyt nälkä.

Perjantain juomingit
ja syömingit
Lauantaina päätimme Villen kanssa lähteä kiertelemään. Sandra oli vielä liian väsynyt perjantaista, joten menimme reissuun kaksin. Kävimme katsomassa pilvenpiirtäjiä ja yritimme samalla löytää Milanon oman Chinatownin. Eksyimme vain kerran, emmekä silloikaan olleet paljoa kävelleet harhaan. Onneksi Ville oli käynyt Lucan kanssa siellä aikasemmin moottoripyörän kyydissä, joten paikat olivat hänelle entuudestaan tuttuja. Chinatown oli mielenkiintoinen. Siellä ei paljoa kuullut italiaa puhuttavan ja pikkuputiikit vaikuttivat kiehtovilta. Kävimme myös hautausmaalla, joka voi kuulostaa hiukan omituiselta, mutta Milanossa se on nähtävyys. Kaikki haudat olivat erittäin koristeellisia. Ilmeisesti katolilaisuuteen kuuluu kuolla tyylillä. Hautausmaalla oli myös erittäin paljon toinen toistaan komeampia mausoleumeja, joiden ihailemiseen olisi voinut käyttää koko päivän. Kävellessämme takaisin kämpille pysähdyimme vielä jäätelölle, koska päivä oli erittäin lämmin (ulkona +18 astetta) ja pitkän kävelyreissun jälkeen kaipasimme virkistystä. Jätski oli hyvää, vaikkakin Roomassa oli ainakin toistaiseksi parempaa. Seuraavalla kerralla täytyy ehkä testata jotain toista paikkaa.


Lämpimällä säällä hautausmaa oli mukavan vilpoinen paikka kävellä
Sunnuntai kului tuttuun tapaan melko laiskasti. Kävimme Sandran kanssa läheisessä "kauppakeskuksessa", joka todellisuudessa oli iso rakennus, jossa oli vain muutama liike. Täällä ei koko kauppakeskuskulttuuri tunnu olevan hirveän suosittua. Enemmän on erillisiä pienempiä liikkeitä vierivieressä kuin yksi iso liikkeiden keskittymä. Kävimme myös ostamassa ensi viikon ruoat valmiiksi ettei viikolla tarvitse töiden jälkeen lähteä kauppaan. Muuten vain rentoilimme ja latasimme akkuja tulevaa työviikkoa varten. Puolet reissusta on jo kulunut, joten enää viisi viikkoa jäljellä.
Vaniljaa, kahvia ja nutellaa yhdessä paketissa

Kirjoittaja: 
Saija