Suuntana Abilympics France 2016

Enni-Maija Ahovaara Sataedu Nakkilasta kilpailee neljän vuoden välein järjestettävässä, erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailuissa Ranskan Bordeaux'ssa 24.-26.2016. Mukana matkalla on valmentajan ja kisatuomarin roolissa opettaja Kirsi Liljeroos.

Maajoukkueeseen voi tutustua täällä http://www.skillsfinland.fi/fi/abilympics/bordeaux-2016/suomen-maajoukkue ja matkan tunnelmia voi seurata Facebookissa https://www.facebook.com/ammattitaitomaajoukkue/?fref=ts

Matkaan on valmistauduttu jo pitkään. Ensimmäistä kertaa Team Finland kokoontui Helsingissä jo lokakuun lopussa mm. sovittamaan edustusasuja. Tammikuussa vietettiin pari päivää yhdessä leirillä Järvenpäässä joukkueeseen tutustuen ja helmikuussa oli vuorossa juhlallinen lähettämistilaisuus Säätytalolla. Lisäksi Enni-Maijan kilpailulajia, eli julisteen suunnittelua, on harjoiteltu koulussa pitkin alkuvuotta.

Kisamatka Ranskaan starttasi aurinkoiselta Porin rautatieasemalta. Matkajännitystä oli havaittavissa sekä reissuun lähtijöillä että kotiväellä. Brysselin surulliset tapahtumat heittivät synkän varjon muuten valoisaan tiistaiaamupäivään, mutta matkaan lähdettiin kuitenkin positiivisella mielellä. 
Lento Helsingistä Amsterdamin kautta Bordeaux'hon sujui suunnitelmien mukaan. Schipholin kentällä liikuttiin vauhdikkaasti läpi puolen lentoaseman. Öisen Bordeaux'n kuvaamista haittasi pyrstötähtenä loistanut lentokoneen siipivalo.Bordeaux'on kentällä meitä oli vastassa kaksi opasta, jotka huolehtivat Suomen joukkueesta koko kisamatkan ajan. Kentällä meidät tervetulleeksi toivottivat myös maskotti-Abit sekä valokuvaajat. Perille hotelliin, Hotel Novotel Boradeaux Laciin, saavuttiin yhdessä Macaon delegaation kanssa. Pitkän matkapäivän jälkeen joukkue oli puoipyörryksissä väsymyksestä. Kello läheni puolta yötä, eli sisäistä Suomen aikaamme kello oli jo yksi yöllä.

Bussimatkalla hotellille meille kerrottiin, että aamiainen tarjoillaan joka aamu klo 6.00-8.00. Tällä reissulla ei siis nukuta pitkään, jos mielii syödä jotain ennen päivän ohjelmaa. 

Aamiaisen jälkeen olisi vuorossa kiertoajelulle lähtö klo 8.30. Aikainen ajankohta herätti jonkin verran hämmennystä väsyneessä porukassa.

Aikaisen aamun varmisti suurella osalla joukkueesta pyytämättä ja yllättäen tullut puhelinherätys klo 6.05. Pari jäsentä säästyi varhaiselta soitolta, joten epäilimmekin heitä herätyksen tilaajiksi :-)

Aamiaisen jälkeen oli mukava haukata vähän raikasta aamuilmaa ja ihailla samalla Le Lac -tekojärveä.


Kisapaikka Parc des expositions de Bordeaux sijaitsee lähellä hotellia, järven rannalla. Lähes kilometrin mittainen messuhalli ei mahdu kerralla kuvaan. Reippaina (positiivisesti ilmaisten....) kokoonnuimme aamiaisen jälkeen aulaan valmiina retkelle vain kuullaksemme, että retki on meidän osaltamme peruuntunut ja sen sijaan lähtisimme klo 10 raitiovaunulla tutustumaan kaupungin keskustaan. Ylimääräisen ajan saattoi käyttää pieneen kävelyretkeen tai vaikkapa kuulumisten kirjoitteluun täältä Ranskan Bordeaux'sta.
Kirjoittaja: 
Kirsi Liljeroos