Kisavipellystä Bordeaux'ssa

Kisamatka on edennyt jo pitkälle ja kerrottavaa on kertynyt.

Jokaisella kilpailujoukkueella on omat oppaat, jotka huolehtivat aikatauluista, kuljetuksista, tulkkaamisesta ja yleensä kaikesta mahdollista, mitä eteen tulee. 
Suomen joukkuetta kaitsevat vaivojaan säästämättä Barbora ja Berthille. Kuvassa on mukana myös toinen joukkueen johtajista, Matti Kauppinen.Ensimmäisenä päivänä Bordeaux'ssa lähdettiin katsastamaan kaupungin keskustaa. Raitiovaunu lähtee kätevästi aivan hotellin nurkalta ja vie keskikaupungille vajaassa puolessa tunnissa.Saimme kierrokselle mukaan myös paikallisen oppaan, joka johdatti meidät tutustumaan ydinkeskustan nähtävyyksiin ja kertoi samalla kaupungin historiasta. 

Kadulla bongattiin ikkuna täynnä herkkuja, jotka houkuttelivat poikkeamaan sisään. Monia yksityiskohtia olisi ollut mukava tutkia pidempäänkin, mutta aikaa oli rajallisesti.Pienessä ostoskeskuksessa oli näkyvissä pääsiäistunnelmaa ainakin näyteikkunoissa. Bordeaux'n perinneherkku, leivonnainen nimeltään cannelé, muistuttaa etäisesti Runebergin torttua, mutta on rakenteeltaan pehmeämpi. 


Barokkihenkisessä Notre Dame -kirkossa opas kertoi muun muassa Bordeaux'n vahvasta takorautaperinteestä. Kauniita portteja ja muita koristeita näkyy katukuvassa paljon.Suuren oopperatalon edessä oli kolmiulotteinen malli kaupungin keskustasta. Veistos on varustettu pistekirjoituksella, ja sen avulla näkövammaiset voivat tutustua keskustaan ja sen arkkitehtuuriin. Oopperatalon katolla oli lippu puolitangossa. Ranskassa on meneillään kolmen päivän suruliputus Brysselin tapahtumien vuoksi. Muutaman kilometrin kävelyn, pienen shoppailun ja aurinkoisen terassilounaan jälkeen oli aika palata raitiovaunulla takasin hotellille. Matkalla jäimme pois muutamaa pysäkkiä aikaisemmin löytääksemme kaupan. Tehtävä osoittautui odotettua hankalammaksi ja loppujen lopuksi väsyneet jalat ja hotellihuoneessa odottava kylmä vesipullo veivät voiton shoppailumahdollisuuksien etsinnästä. Raikas pullovesi oli pitkän kävelyn jälkeen suorastaan taivaallista. 
Päiväretken jälkeen olikin aika valmistautua tervetuliaisillalliselle. Yksi Parc des expositionsin halleista oli muunnettu näyttäväksi juhlapaikaksi seinälle heijastettujen kuvien ja upeiden kristallikruunujen avulla. Pyöreät pöydät oli katettu kauniisti ja kaikille delegaatioille oli  varatut paikat.
Alkumaljana oli luonnollisesti aitoa shamppanjaa ja muutenkin ruokajuomat olivat maan tapaan korkealaatuisia. Ruokalistasta voi lukea millaisia herkkuja illallisvieraille tarjoiltiin.

Illan ohjelmaan kuului paljon ohjelmaa, puheita ja loistokkaita esityksiä. Näimme mm. jonglöörin, entisen Cirque du Soleil -akrobaatin, sekä taikurin joka veti povestaan uskomattomia lintuja. Lisäksi oli tarjolla viihdyttävää jazz-musiikkia.

Illallisen aikana eri maiden edustajat lähestyivät joukkueemme jäseniä ja halusivat vaihtaa lahjoja. Prinssien ja muiden pikkuesineiden jakaminen on kisoissa hyvin suosittua. Suomalaisten lahjat olivat vielä joukkueen johtajan matkalaukussa, joten meillä oli mukana vain lippupinssi takinkauluksessa. Kaikki pienet siniristipinssit taisivat löytää uuden kodin heti ensimmäisen illan aikana.

Muutamat muiden maiden kilpailijat tulivat tutustumaan oman lajinsa suomalaisiin osallistujiin. Etelä-Korean delegaation jäsen tuli tulkin kanssa eritysesti tapaamaan julisteen suunnittelun tuomaria, elikkä Kirsiä. Hän halusi esitellä oman maansa graafisen suunnittelun perinteitä. 

Illallisjuhla päättyi puolen yön aikoihin ja oli aika palata takaisin hotellille. Vaikka kilpailupaikka on käytännössä ihan hotellin vieressä, kävelymatkaa kertyy melkoisesti. Juhlapaikka on kilometrihallin kauimmaisessa päässä, eikä kävelyreitti kulje suorinta mahdollista tietä hotellille. 

Unet jäivät myöhäisen illan ja aikaisen aamun välissä taas lyhyenlaisiksi. Kilpailijat saivat nukkua pidempään, mutta tuomareita odotti aikainen infotilaisuus ja tutustuminen kilpailualueeseen. 

Tuomareille jaettiin erityiset tuomariliivit, jotta erotumme joukosta. Ranskaksi pidetyn infon jälkeen kokoonnuimme lajin tuomareiden kesken omalle kilpailualueelle tutustumaan toisiimme ja keskustelemaan kilpailutehtävän arviointikriteeteistä. Käyntikortteja ja pikkulahjoja jaettiin ja lisäksi Etelä-Korean edustaja toi kaikille tuomareille esittelymateriaalia omasta maastaan.
Julisteen suunnittelun muut tuomarit tulevat Kiinasta, Hong Kongista, Macaosta sekä Thaimaasta. Päätuomarina ilman arviointioikeutta toimii ranskalainen Marie.

Tuomaritapaaminen sujui hyvässä hengessä ja sen jälkeen oli lounaan vuoro. Jättimäiselle porukalle tarjottu liukuhihna-ateria ei ihan vastannut tervetuliaisillallisen tasoa, mutta maistui kyllä nälkäiselle porukalle. 
Lounaan jälkeen kilpailijat pääsivät yhdessä tuomarien kanssa tutustumaan kilpailualueeseen. Koneiden toimivuutta testattiin ja kaikille arvottiin omat kilpailupaikat. Tuomareilta oli paljon kysyttävää.Tutustumispäivän iltana oli vuorossa viralliset avajaiset, jossa kaikki 35 maata kulkivat vuorollaan jonossa lavalle oman lippunsa johdattamana. Tilaisuudessa esiteltiin myös Ranskan WorldSkills -paikoista kisaavat opiskelijat. Karsinta järjestetään samaan aikaan Abilympicsien kanssa. Juhlaa varten pistettiin parasta päälle ja otettiin Suomen liput mukaan.

Ennen avajaisia söimme illallista, johon paikalliseen tapaan kuului myös pieni pullo viiniä. Ruokailun jälkeen marssimme jättikokoisen lippumme johdattamana juhlahalliin. Avajaisiin kuului lippuparaatin lisäksi paljon puheita, luonnollisesti ranskaksi ilman tulkkausta, sekä tanssi- ja musiikkiesityksiä. Illan päätti loistavan tähden, Viktoria Modestan, näyttävä show.Avajaisten jälkeen hotellille päästiin "jo" ennen puoltayötä. Kansainvälinen kilpailutapahtuma on kaikin puolin upea ja kokemisen arvoinen,  mutta myös todella kiireinen. Jokainen hetki aamusta myöhäiseen iltaan on aikataulutettu ja kävelyä paikasta toiseen riittää loputtomiin. Lepoaikaa on vähän ja tiistaina ostetut postikortitkin ovat edelleen kirjoittamatta....

Laadukkaampaa kuvamateriaalia, videoita ja muutakin lisätietoa löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/ammattitaitomaajoukkue/

Kirjoittaja: 
Kirsi Liljeroos