Jarin ja Juha-Pekan seikkailut Pärnussa

27.04.2017 16:29 -- jarkan1

Olimme viikon reissulla Pärnussa, jonka aikana tutustuimme Pärnumaan Kutsehariduskeskukseen eli paikalliseen ammattikouluun ja muutamaan paikalliseen yritykseen, joissa oli ammattikoulun työssäoppimispaikkoja. Kaksi työpaikoista oli tilaelementtejä valmistavia yrityksiä. Ensimmäisellä kerralla vierailimme Harmet Oy:ssä, joka valmisti ainakin tällä hetkellä pääasiallisesti työmaa- ja väliaikastiloja. Toisella kerralla kohteena oli Matek Oy, joka valmisti tilaelementtejä. Molemmissa yrityksissä ensimmäinen asia joka pisti silmään, niin oli siisteys ja järjestelmällisyys. Jokaisella asialla, työkalulla ja materiaalilla oli paikkansa ja tarkoituksensa.
Haremt Oy oli iso työnantaja Pärnun seudulla, sillä se työllisti 170 henkilöä. Työturvallisuus oli otettu huomioon, sillä ennen työtiloihin astumista puettiin heijastinliivit, kypärä ja turvajalkineet. Suuressa hallissa oli eri osioihin jaettu eri työvaiheita. Kaikki levyjen ja puutavaroiden leikkaus suoritettiin omissa tiloissa joten ns. hukkapätkiä ja tomua ei juurikaan löytynyt. Hallia siivottiin myös säännöllisesti, jottei ole pölyongelmia. Työpöytien ympärillä oli joustavat matto, jotta jalat eivät rasittuisi työpäivän aikana. Isosta hallista, jossa tiloja valmistettiin, niin löytyi myös suomeen tulevia tilaelementtejä.
Matek Oy:ssä esittely oli antoisa innokkaan esittelijän ansiosta. Vierailusta jäi hyvä mieli kummallekin osapuolella ja olivat myös yllättyneitä siitä, että meitä opettajia kiinnosti heidän toimintansa. Halli oli niin ikään myös siisti ja kontrolli kaikesta oli aivan omalla tasollaan. Työmääräyksissä ja työntekijöillä oli viivakoodit ja näin ollen reaaliaikeinen työvaiheiden seuranta oli mahdollista. Työn aloituksessa ja lopetuksessa työntekijät kävivät viivakoodinlukijalla kuittaamassa työtehtävän. Näin tietokoneelle tallentui, ketkä olivat tehneet kyseisen elementin, koska työvaihe oli tehty ja kuinka kauan siinä oli kestänyt. Järjestelmä oli hyvin yksinkertainen käyttää ja se ei rasittanut työntekijää ”turhilla kirjaamisilla”.
Kummassakaan talotehtaassa ei saanut kuvata, joten kuvia ei niistä ole tulossa. Talotehtaiden puolesta kumpaakin paikkaan voisi hyvin lähettää vaihto-opiskelijan työssäoppimaan, niistä jäi hyvä kuva.
Ihan ensimmäisen työmaavierailupäivänä kävimme hirsiveistämössä, ja paikassa johon oli tekeillä hirsitalo. Hirsitalo oli kauniisti ja ammattitaitoisesti tehty. Itse hirsiveistämöstä ei sitten voikaan mainitakaan yhtään mitään.

Lisää uusi kommentti