Kilttejä ja elämän vettä

05.04.2017 12:35 -- timtar

KILTTEJÄ JA ELÄMÄN VETTÄ

 

Not Only Fair Play -projekti jatkui talvihorroksen jälkeen Skotlannin Dundeessa. Projektissa on tarkoitus tutustua liikunnanopetukseen yhteistyökouluissa, oppia uusia opetustapoja, oppilaiden syrjäytymisen ehkäiseminen ja vieraaseen kulttuuriin tutustuminen. Vaihdon pituus oli 7 vuorokautta.

Maanantai 20.3.

Lähdimme maanantaiaamuna Helsingistä Tukholman kautta Edinburghiin. Lounaan jälkeen olimme valmiina runsaan tunnin junamatkaan Dundeehen. Tiesimme palaavamme Edinburghiin perjantaina, joten jätimme kaupunkiin tutustumisen paluuseemme.

Hotelli löytyi helposti Dundeen keskustasta 10 minuutin kävelyn jälkeen. Pieneksi ongelmaksi alkoi muodostua tietämättömyys tiistain ohjelmasta. Janikan avulla saimme Michollalta, paikalliselta kv-koordinaattorilta, spostiin tutustumisohjelman aikatauluineen. Ilta kului pieneen kävelylenkkiin kaupungilla.

Tiistai 21.3.

Taksi maksoi muutaman punnan enemmän kuin bussiliput, joten päätös miten liikumme kaupungissa, oli helppo, varsinkin kun isännät maksoivat matkoistamme yli puolet.

Kv-koordinaattori Micholla oli aamulla meitä vastassa Dundee & Angus Collegen Kingswayn toimipisteessä. Esittäytymisen jälkeen meidät vietiin projektipäällikkö Richardin huomaan. Hänen tehtävänään oli kertoa meille alueen maantieteestä, elinkeinoista, historiasta jne. Tilaisuus alkoi kuitenkin vartin keskustelulla viskeistä ja tislaamoista.

Runsaan tunnin kuluttua lähdimme tutustumaan kampukseen. Kävimme koulun teatterissa, jossa oli parhaillaan menossa teatteriopiskelijoiden näytelmäharjoitukset. Teatterin vierustalla oli  useampi kasvihuone joiden edustalle puutarhanhoito-opiskelijat  olivat luoneet upeita pihakokonaisuuksia.  Autopuoli vaikutti vähän vanhanaikaisemmalta kuin meillä. Heillä ei ollut mahdollisuutta ottaa asiakastöitä, mutta yhteistyöyrityksiä työssäoppimiseen oli satakunta. Eräs mielenkiintoinen kohde oli opetuskäyttöön hankittu ”öljynporauslautta”. Pieneen tilaan oli saatu mahtumaan samat toiminnot kuin oikeassa lautassa.

Lounaan jälkeen kiersimme catering-, hius- ja kauneusalan tilat. Catering-osasto oli iso useine keittiöineen ja varastoineen. Alakerrassa on hiusala asiakaspalvelutiloineen. Kuudennessa kerroksessa opiskeltiin kauneusalaa.  Ala-aulassa on demo-kauppa, jossa liiketalouden opiskelijat harjoittelivat asiakaspalvelua opettajan videoidessa tilanteen. D&A:ssa on 16 000 oppilasta, joten eri opintoaloja on paljon.

Viimeisenä kohteena meillä oli D&A:n Gardynen kampuksella sijaitseva opetusteknologialaboratorio. Luokkaan oli kerätty kaikenlaisia digi-vempaimia ja -sovelluksia. Huoneen tarkoituksena on selvittää, miten eri laitteet ja appsit soveltuvat opetukseen. Ilmeisesti aikovat tehdä Timosta puolivartalopatsaan Dundeehen. Ainakin malli skannattiin, ja puolen tunnin kuluttua 3D-tulostin taikoi mallia muistuttavan pienen vihreän miehen. Ensi käynnillä pitää käydä torilla katsomassa, onko siellä pronssista yksiyhteen valua. Pääsimme kokeilemaan kaikkia laitteita ja opastus oli asiantuntevaa.

 

 

Kuudelta lähdimme viiden ruokalajin illalliselle Kingswayn opetusravintolaan. Ravintola on erittäin suosittu Dundeessa ja se on auki kolme iltaa viikossa. Tällä kertaa menu oli rakennettu intialaisen keittiön mukaan. Ruokailun alussa opiskelija tuli ja laittoi ruokaliinan siististi syliin.

Richard ja Stephen toimivat illan isäntinä. Stephen vastaa liikunnanopetuksesta D&A:ssa ja on tulossa toukokuussa tutustumaan Sataeduun. Hän oli pääasiassa isäntämme loppuajan. Ruoka oli loistavaa ja tilaisuus päättyi kahviin ja ensikosketukseen elämän veteen.

Keskiviikko 22.3.

Aamulla Gardynen kampukselle, jossa Stephen odotti meitä. Hänen kanssaan kohti Arbroathin toimipistettä. Kampuksella on mm. toinen liikunnan ja valmennuksen osasto. Meno- ja paluumatkan aikana saimme lisätietoja D&A:sta ja alueen teollisuudesta ja maanviljelyksestä.

Käytännön opetus tapahtuu pääasiassa paikallisessa urheiluhallissa. Aikamme kierreltyämme ja henkilökuntaan tutustuttuamme kävimme vielä katsomassa kampuksen viktoriaaniselta ajalta olevia rakennuksia.

Takaisin tultuamme söimme, ja sen jälkeen menimme katsomaan maahanmuuttajien englannin opetusta. Oppilaat on jaettu tasoryhmiin. Tämän ryhmän opiskelijoilla oli jo aika hyvä kielitaito. Opetuksen lomassa saimme esittää kysymyksiä. Samoin meiltä udeltiin, keitä olemme, ja miksi olemme täällä. Kerroimme myös opiskelijoille lyhyesti Suomesta.

Kahvit nautimme paikallisen johtajan kanssa keskustellen heidän koulustaan. Säästöt ovat olleet suuria, ja brexit aiheutti huolta. Skotlannissa alkaa kahden vuoden aika, jolloin ei voi suunnitella tulevaisuutta. Kuulimme, että collegen taidelinja on maankuulu ja siellä on opiskelijoita myös Suomesta ja Ruotsista.

Päivän viimeinen tapaaminen oli opiskelijahuollossa työskentelevien kanssa. Italiassa samoin kuin Skotlannissa opintojen keskeyttäminen on keskimäärin yleisempää kuin meillä. Skotlannissakin on opintojen keskeyttämiseen alettu kiinnittää enemmän huomiota, koska rahoitusta tulee oppilasmäärän mukaan-

Edellä mainittujen maiden opiskelijoilla ei ole läheskään samanlaisia sosiaalisia etuuksia kuin meillä. Ilmaiset ruoat jne. ihmetyttävät. Suomen opintorahaa heillä vastasi ”elinkustannusraha”, joka jaetaan koulun kautta. Taulukossa on selvät rajat vanhempien tulojen mukaan, paljonko koulu voi avustusta antaa. Viimeisessä sarakkeessa näkyi, minkä verran oppilas saa lainaa, jolla voi rahoittaa opiskelua.

Tutor-toimintaa Skotlannissa ei ole. Italiassa sitä alettiin käynnistää. Opintosihteerin työ on enemmän opomaista. Hän osallistuu tarvittaessa opiskelijoiden kurssivalintoihin.

Torstai 23.3.

Torstain vietimme Stephenin kanssa Gardynessä. Kiertelimme paikkoja tutustuen toisiin liikunnan opettajiin. Molemmissa yhteistyökouluistamme (Italia ja Skotlanti) koulutettiin myös valmentamisen ja liikunnan ammattilaisia. Tämä näkyy tilojen ja varusteiden monipuolisuutena. Erilasia saleja on kolmesta neljään  opetettavan aiheen mukaan. Varastoissa on kanootteja, suksia, polkupyöriä jne.

Gardynessä oli oma uima-allas, jonka ylläpito on kallista, mutta lisärahoitusta yritetään saada vuokraamalla allas- ja muita tiloja ulkopuolisille. Äskettäin 100 000 punnalla uudistettu kuntosali on myös ulkopuolisten käytössä. Päästäkseen käyttämään salia on allekirjoitettava sopimus, jossa käyttäjät vakuuttavat, ettei heillä ole mitään sairauksia. Näin koulu vapautuu vastuusta.

 

 

 

 

Ohjelman mukainen tutustuminen salonkeihin peruuntui. Käytimme ajan skottien tulevan Sataedu-vierailun suunnitteluun. Stephen esitti kysymyksen mahdollisesta opiskelijavaihdosta. Lupasimme, että hän saa vastauksen toukokuussa.

Niin Italiassa kuin Skotlannissakin tunsimme olevamme odotettuja vieraita. Kanssakäyminen oli rentoa, kukaan ei peitellyt omia ongelmiaan oppilaiden, säästöjen tai muiden opiskelijoiden opiskeluun liittyvissä asioissa.

Nopean yleissilmäyksen perusteella Skotlannissa ja meillä rakennukset ja atk-laitteet olivat saman tasoisia, Italiassa ne olivat heikompia. Sosiaalinen ilmapiiri tuntui parhaalta Pratossa, Dundee tulee hyvänä kakkosena, meillä taitaa olla vielä vähän opittavaa. Tämä arvio perustuu oppilaiden käyttäytymiseen yleisissä tiloissa sekä tunneilla. Voi olla, että näkemys on subjektiivinen. Joku voisi olla toista mieltä. Kännykkää ei käytetty oppitunneilla vierailemissamme maissa.

Tupakointi on yhteinen ongelma. Kielloista ja säännöistä huolimatta tupakoidaan. Skoteilla oli näkyvä Respect-projekti. Voisimmeko  mekin yrittää? Molemmissa maissa on vireillä paljon erilaisia hankkeita. Yhteinen toive on, että maltettaisiin keskittyä vain muutamiin kerrallaan.'

 

 

 

Perjantai 24.4.

Junamatka, niin mennessämme Dundeehen kuin palatessamme Edinburghiin, antoi hyvän kuvan skotlantilaisesta maalaismaisemasta lampaineen, perunapeltoineen, marjapensaineen ja hyvin hoidettuineen puutarhoineen. Merellä näkyi romutettavaksi meneviä porauslauttoja, vuoroveden muovaamia rantoja sekä laivoja redillä.

Saavuttuamme iltapäivällä Edinburghiin teimme pienen tutustumiskierroksen kaupunkiin. Molemmissa kaupungeissa tutustuimme kirkkoihin, puistoihin ja muihin nähtävyyksiin. Perjantain kohokohta oli käynti Skotlannin kansallisgalleriassa. Seinillä oli nähtävillä lähes kaikkien suurten mestareiden teoksia.

 

Lauantai 25.5.

Aamulla lähdimme kävelemään kauniissa ja lämpimässä kevätsäässä. Kilttejä näkyi päivän aikana säkkipillikatusoittajien ja matkamuistomyymälöiden miesmyyjien päällä.

Sunnuntai 26.6.

Aamulla aikaisin lentokentälle, että ehdimme kotiin katsomaan Kymmenen uutiset. Oli meillä tuliaisina vähän elämän vettä.

Lopuksi

Vielä on liian aikaista miettiä projektin hyötyjä. Uskomme, että tuleva vastavierailu tuplaa tuloksen. Toivottavasti pratolaisetkin tulevat käymään.

 

Lauri ja Timo