Teknologia kättelee vanhuspalveluja

07.05.2018 15:12 -- velvuo

 

Pysyykö mummu mukana kehityksessä?

Väestön vanhenemisen vaikutukset herättävät keskustelua eri puolilla maailmaa eikä vähiten Euroopassa. Suomen mittapuussa näyttäytyy Satakunta erityisen iäkkäänä ja väestön keski-ikä näyttäisi vain kasvavan vähäisen syntyvyyden seurauksena. Asian tilasta kannetaan syystäkin huolta. Yhteiskunnan tarjoamat palvelut ovat koetuksella, verotulojen väheneminen ja huoltosuhteen heikkeneminen vievät pohjaa tulevaisuuden suunnitelmilta, hyvä kun tästä päivästä selvitään. Toisaalta, jotkut näkevät tilanteessa myös mahdollisuuksia. Terve ja hyvinvoiva vanhusväestö mainitaan voimavarana, jonka kokemukset halutaan mukaan yhteiskunnan kehittämiseen. Vielä pidemmälle viety ajatus esittää kyseisen kohderyhmän uusien palvelujen ja uuden teknologiapohjaisen liiketoiminnan alustana. Hyvinvointia tukevan teknologian kehittäminen ja kaupallistaminen kiinnostaa laajasti. Toivottavasti mummu pysyy keskiössä palveluja kehitettäessä.

 

Sataedun #mewethome

Ajatus Sataedun älytalosta syntyi useita vuosia sitten yhtäältä sen seurauksena, että "sähkön pojat" pärjäsivät kansainvälisen KNX-kilpailun opiskelijasarjassa. Toisaalta viime vuosina alkoi aika olla kypsä monialaisen osaamisen yhdistämiseksi sellaisen oppimisympäristön rakentamisessa, jossa yhdistyisivät kiinteistön saneeraus esteettömäksi, kiinteistöautomaatio, turvallisuus ja monipuolinen hyvinvointiteknologia ihmisen arjen sujuvuuden tueksi. Yhteistyössä SAMKin hyvinvointeknologian tutkimusysikön kanssa syntyi ajatus yhteisestä kehittämishankkeesta, jonka tuloksena vuonna 2018 valmistui Mewet-koti. Sataedu Ulvilan rivitaloon rakennettu, sisustettu ja varusteltu huoneisto on heti syntymästään palvellut sekä Sataedua että SAMKia oppimis-, testaus- ja kehitysympäristönä.

 

Silver Economy Award ja eurooppalaista huomiota

Mewet-koti ilmoitettiin mukaan Euroopan alueiden komitean organisoimaan Silver Economy Award -kilpailuun vanhuksille suunnatuista innovatiivisista ja teknologialla tuetuista ratkaisuista tai palveluista elämän laadun parantamiseksi. Kevään 2018 aikana alkoi käydä selväksi, että mewet-konseptimme erilaisine innovaatioineen alkoi saada laajempaa huomiota osakseen. Kuntayhtymän johtaja Matti Isokallio valitsi myös Mewet-kodin esimerkiksi omaan esitykseensä Bulgariassa huhtikuun lopulla järjestettyyn kansainväliseen Innovation in VET -seminaariin, joka kuuluu osana EU-puheenjohtajakauden tapahtumia. Esitys sai ansaittua huomiota osakseen. Silver Economy Awards kilpailussa älytalomme sijoittui hienosti kymmenen parhaan joukkoon sarjassaan. Sijoittuminen noteerattiin muun muassa Länsi-Suomen Eurooppa -toimiston varta vasten julkaisemassa tiedotteessa, joka herätti kiinnostusta viranomaisten ja rahoittajien keskuuudessa Suomessa.

 

 

Tuotteita ja palveluja - entäs koulutussektori?

Brusselissa järjestettiin 3.5. seminaarin ja seremonia, jossa esiteltiin kilpailussa parhaiten menestyneet kehityshankkeet sekä jaettiin palkinnot kunkin kolmen sarjan voittajalle. Kaikkia kilpailuun osallistuneita yhdisti EU-rahoitus ja innovatiivisuus, jossa tavoitteena vanhuspalvelujen kehittäminen teknologiaan (ICT) tukeutuen. Mukana oli kansainvälisiä tutkimuslaitoksia, yliopistoja, yliopistosairaaloita ja niiden kehitysosastoja sekä isoja kaupunkeja muutamia mainitakseni. Voittaneista hankkeista julkaistaan lähiaikoina tarkemmat tiedot, mutta tässä maistiaisia hieman ennakkoon:

Julkisen sektorin sarja

Eteläisessä Tanskassa toimivan terveydenhuollon kehittämisorganisaation Health Innovation Centre´n kehittämä tietojärjestelmä "The Generic Telemedicin Platform" tarkoituksena tukea terveydenhuollon resurssien ja palvelujen uudelleenallokointia kansalaisten hyväksi.

Non-for profit organisation

Espanjalaisen Hospital de la Santa Creu´n yhdessä teknologia-asiantuntijoiden kanssa kehittämä implantti sydämen toiminnan etä-seurantaan.

For-profit organisation

Israelilaisen yrityksen Project Ray ohjelmistokehitykseen pohjautuva ratkaisu ja älypuhelin sovellukset "Accessible smartphone solutions", joiden avulla rajatun näkökentän omaava käyttäjä voi "nähdä" enemmän.

 

On hieman haastavaa yrittää löytää suoraa yhteyttä uuden huipputeknologian tai teknologian varaan rakennettujen palvelujen ja koulutuksen välillä. Valmiita ratkaisuja ei ole eivätkä opetussuunnitelmat uudistu sitä vauhtia kuin mitä uutta työpaikoille ilmestyy. Mewet-koti on kuitenkin jo nyt osoittanut hyviä mahdollisuuksia kytkeä uusin teknologia opetukseen. Kaikkea ei voi valmiiksi osata, mutta tekemällä ja kokeilemalla voidaan yhdessä oppia. Ammatillisen koulutuksen tarjoamat kädet ja tekijät muodostavat loistavan "asiakasryhmän" uuden teknologian ja uusien palvelujen kehittäjille. Viimeisimmästä hyvinvointiteknologiasta tulee muutamassa hetkessä arjen työkalu ja oppimisympäristöstä palvelujen kehittämisalusta.

 

 

 

Lisää uusi kommentti