Pojat Belgiassa

02.02.2014 22:52 -- jaanie
Lauantai aamuna 1.2.2014 klo 4.00 pienessä lumumyrkyssä Jaakko ajoi Porista Huittisten kautta (Eero mukaan) Turun lentokentälle. Pienehkö potkurikone lennätti meidät Tukholmaan, mistä matkamme sitten jatkui Saksan Dusseldorf:n. Lentokentällä vastassa oli isäntämme Robert, joka kuskasi meidät Genk:n Esplanada hotellille. Ihan mukava hotellihuoneisto keittiönurkkausineen.

Genk, koillis Belgia sunnuntaina 2.2.2014

Sunnuntai valkeni Genkissä kirkkaassa auringonpaisteessa. Lämpötila vähän plussan puolella. Aamupalat omassa keittiössä ja aamupäiväkävely City centerissä. Isäntämme Robert tuli noutamaan meidät klo 11.30 lounaalle kotiinsa, joka sijaitsee n. 10 km:n etäisyydellä majapaikastamme. Robert asuu pienessä kylässä, maalaismaisemissa, Genkin rajan ulkopuolella, kylän nimi oli muistaakseni AS.

Saavuttuamme pienen tiilitalon pihaan, siirryimme suoraan keittiöön ( huom. kengät jalassa). Robertin vaimo oli valmistellut meille ruuat ja Robertin tytär liittyi seuraamme ruokailemaan. Lounas alkoi siskonmakkarakeiton kaltaisella keitolla, enemmän vaan vihanneksia kuin meidän koulun keittiössä. Pääruaaksi oli belgian (ranskan) perunoita ja gulassia. Jälkkäriksi oli suklaamoussen tapaista suoraan litran purkista. Tytär viihtyi seurassamme vain hetken sillä hän opiskelee fysioterapiaa ja alkuviikosta odotti tentti, joten lukemaan piti kiiruhtaa.

Lounaan jälkeen Robert kuljetti meidät Dannyn kotitalolle. Vierailimme nopeasti Dannyn talossa ja lähdimme noin 3 tuntia kestäneelle tutustumiskierrokselle Genkin alueeseen. Danny on paikallisen oppilaitoksen student council eli ymmärtääksemme meidän opon ja kuraattorin yhdistelmä.

Danny on syntyperäinen Genkkiläinen ja saimme varsin seikkaperäisen kuvan alueen synnystä, noususta, taantumasta ja suunnitelmista. Dannyn päivä meni hieman piloille kun hänet oli "määrätty" oppaaksemme vaikka sunnuntai oli hänen vuoden tärkein päivänsä koska Hollannissa ajettiin jonkinlaisen maastopyöräilyn MM-kisojen finaali iltapäivällä ja hän oli aikonut katsoa sen TV:stä. Belgialaiset ovat hallinneet lajia 25-vuotta ja olivat ennakkosuosikkeja nytkin. Soveimme että Danny voi kuunnella kisaa kierroksen aikana radiosta ja niin hän tekikin. Valitettavasti johdossa ollut ennakkosuosikki kaatui loppuhetkillä ja Tsekki vei voiton, Danny ei oikein osannut iloita Tshekin puolesta.

Genkin historia ja koko alue on aika erikoinen. Koko alue on ollut lähes autiota ei viljavaa erämaata n. 100 vuotta sitten, kunnes alueelta löytyi hiiltä. Sen jälkeen alue rakentui hiilikaivosten ympärille ja koko kaupunki on edelleen muodostunut "satelliiteista", joissa jo lakkautetut hiilikaivokset sijaitsivat. Hotelli, jossa asumme sijaitsee ns city centerissä, joka on rakennettu myöhemmin ja vaikuttaa hieman autiolta huolimatta useista ostoskeskuksista. Dannyn mukaan useat hallintorakennukset on suunniteltu silmälläpitäen 200 000 asukkaan Genkkiä, mutta nyt täällä asuu vain 65000 asukasta ja talouskriisi koettelee. Ford on lopettamassa kaupungista tehtaan vuoden päästä, jolloin 6000 henkeä jää työttömäksi ja minkä onkaan vaikutus alihankkijoihin. Alueelle ollaan investoimassa miljoonia tukirahaa.

Kiertoajelulla näimme paljon muutakin, kaksi museotakin. Kierros päättyi n. klo 17.00 paikallista aikaa ja kävimme kävelyllä opiskelemassa reitin oppilaitokselle huomista varten. Kävelyaika on n. 20 minuuttia.

Päivän päätteeksi käytimme hyväksemme hotellin alakerrassa olevaa kuntosalia ja saunaa. Maukkaan iltapalan rakensimme Robertin jääkaappiimme tuomista aineksista.

Maanantai aamuna aloitamme varsinaisen työrupeamamme klo 9.00 tutustumiskierroksella oppilaitokseen ja Robertin kanssa alkaa työskentely kymmenen jälkeen.

Torstaina 13.2.2014

No niin, nyt tekniikka toimii taas, kuviakin saadaan lisättyä.

Kaksi viikkoa Belgiassa on kulunut nopeasti työn merkeissä. Ilmat ovat olleet sateiset ja tuuliset, kuin Suomen syksyssä. Parina päivänä on ollut keväisen aurinkoista (n. +10 astetta)

Ensimmäinen viikko alkoi tutustumiskierroksella Technisch Instituut Sint-Lodewijk oppilaitokseen. Oppaanamme toimi Danny, tapasimme myös oppilaitoksen principalin (rehtori). Samana päivänä oli aloituspalaveri, jossa asetimme yhteiset tavoitteemme. Tavoitteena oli löytää molempien oppilaitosten sähköalan opetussuunnitelmasta tutkinnon osa, jota voidaan opiskella ja arvioida yhteisin kriteerein mahdollisissa opiskelijoiden vaihdoissa. Sellaiset löysimmekin ja niitä lähdettiin purkamaan tietojen, taitojen ja pätevyyksien näkökulmasta. Toisena tehtävänämme oli saada Kokemäeltä aiemmin lähetetty vesiprosessi opetuslaitteisto käyttökuntoon ja siihen pieni opastus. Eero oli aloittanut kyseistä asiaa koskevan virtuaalikurssin jo aiemmin, mutta sille oli kirjautunut vain pari opiskelijaa ja sitä ei ollut kunnolla aloitettu.

Viikko kului työn merkeissä. Oppilaitoksen työpäivät ovat pitkiä, aamulla aloitetaan 8.30, aamupäivällä on yksi lyhyt n. 5 minuutin tauko, lounastauko on vajaan tunnin mittainen ja alkaa klo 12.10. Iltapäivä kestää ryhmästä riippuen puoli viiteen, myös perjantaina. Keskiviikko on täällä lyhyt, silloin lopetetaan klo 12.10.

Oppilaat kokoontuvat aamuisin kellon soidessa jonoihin osastojensa eteen ja opettaja johdattaa heidät jonossa luokkiin. Välitunneilla kaikki poistuvat ulos ja ovet lukitaan ja tauolta palataan kellon soidessa samaan tapaan.

Ensimmäisen viikon keskiviikkona poikkesimme bussilla naapurimaan Hollannin Maastrichtissa. Viikonloppuna junailimme, lauantaina Brysselissä ja sunnuntaina Robertin ja hänen vaimonsa ja tuttaviensa kanssa olimme koko päivän tutustumassa Bruggen kauniiseen kaupunkiin.

Toisella viikolla jatkoimme työskentelyä, Eero suurimman osan aikaa vesiprosessin parissa parin oppilaan kanssa ja Jaska työskenteli tutkinnon osien parissa. Toisella viikolla saimme myös tutustua eri ryhmien opiskeluun. Opiskelijat ovat tässä oppilaitoksessa oppilaina 6 vuotta ( + optiona seitsemäs vuosi). Opiskelijat esittelivät innolla omaa opiskeluaan, hieman jännittyneinä, heille oli kerrottu etukäteen että kaksi suomalais opettajaa tulee tutustumaan heidän opiskeluunsa.

Itse olemme esitelleet Suomea opiskelijoille kuvien ja videoiden avulla, alunperin esityksiä piti olla 2 mutta pidimme niitä yhteensä 4. Opiskelijat olivat kovin kiinnostuneita talvesta ja villieläimistä, turkkilaispojat vaaleatukkaisista suomalaistytöistä.

Oppilaitoksen opiskelijoilla oli hyvin monenlaisia taustoja. Genkin asukkaista 60% on muita kuin alkuperäisiä Belgian kansalaisia ja edustettuna on yli 100 kansallisuutta.

Me söimme lounaan joka päivä opettajien ruokatilassa oppilasruokalan takaosassa, jossa kuitenkaan ei juuri opettajia ruokaillut, syövät kuulemma omia eväitään ja sitten illalla koton perheen kanssa. Lähes joka päivä kanssamme ruokaili kuitenkin joku isännistä.

Toisena tiistaina meillä oli lyhyt arviointipalaveri, tehtiin yhteenveto missä mennään tavoitteiden suhteen. Torstai on ollut kiireinen, aamulla mentiin tutustumaan LIMTEC.n koulutuskeskukseen, joka kouluttaa yrityksiä uudessa tekniikassa ja turvallisuus asioissa ja tekee yhteistyötä tämän oppilaitoksen kanssa.

Päivällä pidimme arviointi/yhteenvetopalaverin ja saatoimme vesiprosessin sellaiseen kuntoon että oppilaat pääsevät jatkamaan omin voimin.

Illalla menemme vielä ruokailemaan Robertin ja Arn:n kanssa ja loppuilta meneekin pakkaillessa. Lauantai aamulla klo 8.00 Danny noutaa meidät hotellilta ja kuljettaa Dusseldorfin lentoasemalle, josta lento lähtee klo 11.40. Perillä turussa meidän pitäisi olla n. klo 16 Suomen aikaa.

Terveiset Genkissä, Jaska ja Eero

Lisää uusi kommentti