Juttuja Jyllannista

14.05.2016 22:24 -- jaanie

KV-työssäoppimista Jyllannissa

Suuntasimme maanantai aamuna 9.5.2016 klo 5.20 junalla Porista kohti Helsinki-Vantaata. Matkaan lähtivät O-P Ojalainen ja allekirjoittanut. Kohteenamme oli Tradium niminen oppilaitos Tanskassa, Jyllannin niemimaalla, Randers nimisessä kaupungissa. Randers on hieman Poria pienempi rakennemuutoksen kourissa oleva kaupunki.

Mielessämme oli että mikä mahtaa olla VR:n luotettavuus viedä meidät Helsinki-Vantaalle kun juna oli jo Porista lähtiessä 15 minuuttia myöhässä. Aikataulu kirittiin kiinni ja saavuimme täsmällisesti aikataulussa lentoasemalle.

Lyhyt lento Helsingistä Kööpenhaminan Kastrupiin ja lentokentällä jatkoyhteyksiä selvittämään. Ostettiin junaliput Kastrupista kohdepaikkaamme Randersiin.
Aikataulutietojen mukaan junamatkan keston piti olla 3-4 tuntia. Päivän matkustamisen jälkeen alkoi tuntua että kotimainen VR on sittenkin luotettava. Olimme perillä Randersissa paikallista aikaa kahdeksan jälkeen eli suomen aikaa yhdeksän jälkeen. Matka Kööpenhaminasta kesti yli 7 tuntia ja Porista 16 tuntia. Syynä viivytykseen olivat ratatyöt ja niistä johtuvat jatkoyhteyksien odottelut.
Perillä rautatieasemalla meitä oli vastassa yhteyshenkilömme Per Anderssen, joka kuljetti meidät hotellillemme. Hotellilla meitä odotti yllätys, sillä meidät kävelytettiin sieltä noin 200 metrin päähän pieneen asuntoon, joka sijaitsi keskellä vanhan kaupungin asutusta. Meillä oli yhteinen piha parin lapsiperheen kanssa.


 

Pikainen käynti lähikaupassa ja lepäämään, sillä tiistai aamulla meidät tultaisiin hakemaan yhdeksän aikaa tutustumaan Tradiumiin.

Tradium on yksi Tanskan suurimmista oppilaitoksista, jossa on sekä tekniikan että kaupan alan koulutusta. Tradiumissa on n. 500 koko aikaista työntekijää ja n. 3500 koko aikaista opiskelijaa. Tradiumilla on alueella 5 campusta. Tiistai aamuna meidät kuljetettiin tutustumaan Tradiumin Campus Nordiin, Randers NO.

Tällä campuksella on tekniikan alojen koulutusta ainakin auto-, muuraus-, metalli-, maalaus-, sähköautomaatio- ja ict-alalla. Kiersimme kaikki em. alat ja tarkemmin tutustuimme sähkö-automaatioon ja ict:hen. Tuona päivänä sähköalalla ei ollut opiskelijoita paikalla, koska Aarhusissa oli isot alan messut ja he olivat tutustumassa niihin. ICT opiskelijoita oli joitakin paikalla. Vaihdossa olevat opiskelijamme olivat ensimmäisen viikon oppilaitoksen ICT-opettjan opetuksessa tulevia työssäoppimispaikkoja varten.

Päivän päätteeksi Per esitteli meille hiukan kaupungin kohteita ja ajoi meidät takaisin majapaikkaamme.

Keskiviikkona meillä piti olla käynti opiskelijoidemme työssäoppimispaikoilla, mutta ne peruuntuivat ja menimme samaan Tradium Campus Nordiin kuin edellisenä päivänä ja tapasimme Tradiumin kv-kordinaattori Anne-Birthe Mortensenin, joka kutsui meidät torstai illaksi illalliselle heidän INNOTECHs kokouksensa yhteyteen järjestettyyn tapaamiseen ja otimme kutsun vastaan. Tapaamisen jälkeen lähdimme toisen kv-toimijan Bjarnen kanssa käymään parilla auto-alan työssäoppimispaikalla, joissa oli suomalaisia opiskelijoita HYRIASTA. Kävimme mielenkiintoisia keskusteluja opiskelijoiden ja työpaikkojen tutoreiden kanssa. Tämän jälkeen Bjarne vei meidät tutustumaan Randers FC:n jalkapallostadioniin. Stadion on uusi ja vetää 12000 katsojaa. Stadionilla on lisäksi uusyrityskeskus ja yrityshautomo. Bjarne on jonkinlainen keskeinen henkilö seuran ja stadionin toiminnassa ja pääsimme tutustumaan kaikkiin paikkoihin pukukopeista vip-aitiohin ja tv-keskuksiin saakka.

Kierroksen päätteeksi Bjarne kutsui meidät torstai illaksi katsomaan Tanskan superliigan ottelua Randers FC-Bröndby. Meillä oli jo plakkarissa hyväksytty kutsu samaksi illaksi illalliselle Tradiumiin. Pitkällisen podiskelun jälkeen puhelu Marko Kemppiselle, joka oli saapunut INNOTECH kokoukseen että jos hän kertoisi kutsujillemme että menemme mieluummin stadionille. Marko ja isännät ymmärsivät asian ja Bjarnekin oli otettu valinnastamme.

Torstaina oli sovittu käynnit ICT opiskelijoiden työssäoppimispaikoille. Tapaamiset siirtyivät hieman aiemmin sovittua myöhemmäksi eli lounaan jälkeen. Ennen lounasta tapasimme KV-koordinaattorit A-B Mortensenin ja Markon ja sovimme uusista tapaamisista mm. Tradiumin päätoimipaikkaan HTX opettajan kanssa perjantaille.

Lounaan jälkeen menimme tapaamaan opiskelijoitamme DanDomain nimiseen yrtykseen. DanDomain on yritys, joka myy palvelin tilaa ja pilvipalveluita. Opiskelijamme ovat siellä 2 viimeistä viikkoa työssäoppimassa ja pääsivät esiasentamaan palvelimia. DanDomain vaikutti hyvältä työssäoppimispaikalta oppilaiden tutkinnon osalle asetettuihin tavoitteisiin nähden.

Toinen työssäoppimispaikka, jossa opiskelijamme olivat toisen ja kolmannen viikon oli nimeltään Ingeniorfirmet Poul Tarp a/s. Kävimme tässä yrityksessä iltapäivällä yhden jälkeen ja totesimme myös sen hyväksi paikaksi. Opiskelijamme olivat olleet mukana rakentamassa langatonta verkkoa. Tämän yrityskäynnin jälkeen tulimme koululta kävellen majapaikkaamme n. 5 km ja pienen huilin jälkeen neljän jälkeen lähtö jalkapallo stadionille, jossa oli meidän lisäksemme reilut 5000 katsojaa.

Perjantaille sovittu tapaaminen Tradiumin keskustan campukselle siirtyi seuraavalle keskiviikolle ja meille ei ollut sovittuna muuta ohjelmaa, joten meillä alkoi siinä vaiheessa pitkä viikonloppu, koska Tanskassa Helluntaita juhlittiin pitkän kaavan mukaan eli myös maanantai oli vapaapäivä. Viikonlopun aikana tutustuimme mm. lähikaupunkeihin Aalborg ja Viborg sekä Randersin trooppiseen eläintarhaan. Lisäksi kävimme Randersin vasta vuoden vanhassa uimahalli/kylpylässä, joka vetää vertoja Porin uudelle uimahallille.

Tiistaina 17.5 aamupalan jälkeen menimme Perin kanssa Tradiumiin odottamaan tietoa mahdollisesta vierailusta automaatioalan yritykseen. Odotellessamme kävimme läpi mahdollisia yhteistyökuvioita ja papereita. Samalla osallistuimme synntäri aamupalalle/kahville. Kyseinen synttärisankari jäi meille kyllä epäselväksi. Kahvin aikana tuli kutsu tulla vierailulle BEC AS nimiseen automaatioalan yritykseen.

BEC AS sijaitsee noin 3 km:n päässä Randersin keskustasta teollisuus alueella. Yrityksessä meidät otti vastaan omistaja ja toimitusjohtaja Erik Munkholt Sörensen. Yritys on pienehkö automaatioalan insinööritoimisto, jolla on myös omaa tuotantoa ja asiakkaina erilaiset teollisuus yritykset. Näkemääme ja keskustelujen perusteella yritys soveltuu erinomaisesti automaatioalan opiskelojoiden työssäoppimispaikaksi. Yrityksessä on aiemmin ollut saksalaisia työssäoppijoita ja he ovat valmiita ottamaan työssäoppijoita myös meiltä kunhan ajankohta on sellainen että heillä on työssäoppimiseen sopivia töitä tarjolla. Käynnin lopuksi näimme kehitteillä olevan kauko-ohjattavan ruohon leikkurin. Alla kuva vinkiksi kiinteistöhuollolle.

 

Keskiviikkona vierailimme Tradiumin keskuskampuksella. Varsinainen tutustumiskohteemme oli tekninen lukio ja sen HTX ohjelma. HTX on Higher Technical education programme, jossa oppilaat opiskelevat paljon kieliä, matematiikkaa ja fysiikkaa. Lisäksi opintoihin kuuluu noin vuoden verran käytännön työskentelyä, jossa meille esitellyssä työpajassa rakennettiin laite alusta loppuun mekaanisia osia myöten. Laitetta ohjaa mikrokontrolleri ja jota ohjelmoitiin flowkoodilla. Tehväksemme jäi arvioida mahdollista yhteistyö kuviota jaksolla Ulvilan automaatiolla.

HTX:ssä käynnin jälkeen kiersimme vielä keskus kampuksen pääosin. Kävimme mm. oppilaan ohjaus keskuksessa jossa työskenteli useampi oppilaan ohjaaja ja toisessa keskuksessa, joka oli jotakin etsivän nuoriso työn tapaista toimintaa. Poikkesimme myös joillakin aloilla fitnesohjaaja kouluttajalata saimme yhteystiedot ja pyynnön välittää kyselyä eteenpäin, josko Suomesta löytyisi työssäoppimispaikkoja fitnes ohjaajille. Lupasimme välittää tietoa hoito-alan opettajillemme, josko sieltä jotain tietoa löytyisi.


Torstaia aamuna klo yhdeksän meidät nouti hotellilta Danian entinen saksan kielen opettaja nykyinen kansainvälisten asioiden hoitaja Fleming, joka asuu Aarhusissa, työskentelee Randersissa ja oli saanut tehtäväkseen kuljettaa meidät aamupäiväksi Danian yksikköön Viborgiin. Viborg sijaitsee reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Randerssista. Perillä meidät vastaanotti IT-puolen lehtori. Hetkeä myöhemmin paikalle saapuivat Claus Olsen ja Mikael Nielsen, jotka olivat olleet InnoTech illallisella ja sanoivat siellä sovitun tästä ICT opettajien vierailusta heidän oppilaitoksessaan.
Kerroin että meidän päätehtävämme on selvittää mahdollisuuksia opiskelijoidemme työssäoppimisjaksoille ulkomailla ja saamamme tiedon mukaan heillä on IT-alan ja graafisen ja pelialan koulutusta, jota kautta näitä mahdollisuuksia voisi löytyä ja päinvastoin.
Keskustelujemme jälkeen selvisi että oppilaitos on ammattikorkeakoulu tasoinen oppilaitos jossa opiskellaan kahdessa vuodessa tutkinto, joka painottuu tekniikan lisäksi johtamiseen, markkinointiin ja henkilöstöhallintaan ja tavoitteena saada opiskelijoista yrityksiin moniosaajia, konsultteja, neuvon antajia.


IT-alan opettaja ja Claes Olsen veivät meidät lyhyelle kierrokselle oppilaitokseen, lähinnä IT-alan tiloihin, jotka olivat lähinnä teoria luokkia , joissa kuitenkin oli nähtävissä paperiversioina opintosuunnitelmien sisältöjä. Nämä sisällöt olivat osittain samoja kuin meillä ICT-alan opinnoissa toisella asteella, osittain samoja mutta eivät edenneet niin pitkälle kuin heillä. Heillä oli kuitenkin ohjelmointiopetusta, jota meillä ei ole. Lisänä heillä on business, markkinointi ja henkilöstöhallinto koulutus

.
Peli/graafisen-alan koulutus heillä on kuitenkin jossakin toisessa yksikössä, emmekä tavanneet näitä henkilöitä. Halutessamme nähdä IT-alan labratiloja , pyyntö ohitettiin sillä heillä ei nyt juuri ole siellä kuin 2-3 kytkintä ja jotain muuta. Heidän ICT-alan tekninen koulutuksensa perustuu osin CISCO-akatemian materiaaliin ja ohjelmaan.


Loppupäätelmät Sataedun osalta. Se mitä he voivat tarjota meille ICT-alalta on mahdollisuus valmistuvan opiskelijan englannin kielisiin jatko-opintoihin, jossa vahvuutena on business-painotteinen tutkinto kahdessa vuodessa ja edistynyt opetustapa. Opinnot jaettu perioideihin K1, K2, K3 ja K4. K1 perinteinen teoria, K2 itseopiskelu, opettaja tuutorina tarvittaessa, K3 ryhmätyöskentelyä, K4 itseopiskelua. Peli/graafisen opiskelun osalta tilanne jäi siihen että Claes Olson lupasi toimia yhdyshenkilönä kyseiseen oppilaitokseen jos meidän opettajamme ottavat yhteyttä. Meidän perustehtäväämme liittyen Danialla ei ollut tarjota mitään kansainvälisen työssäoppimisen suhteen.

Perjantaina 20.5 Per nouti meidät hotellilta aamusta ja menimme Tradiumin NO kampukselle, jossa pidettiin Final Discussion oppilaiden työssäoppimisjaksosta, meidän kokemuksistamme ja siitä miten Tradium yhteistyön näki. Ennen keskustelua osallistuimme kuitenkin opettajien kahvihuoneessa aamupala/aamukahvitilaisuuteen, jossa oli perjantain kunniaksi sämpylää ja pullaa. Loppu keskustelun perusteella kaikki olivat tyytyväisiä tavoitteet täyttyivät ja yhteistyötä ollaan valmiita jatkamaan.

Lauantaina sitten pakkaillaan kassi ja valmistaudutaan sunnuntai aamuna alkavaa paluumatkaa varten.

Randers 21.5.2016

Jaakko Niemelä ja Olli-Pekka Ojalainen