Kansainväliset ja kansalliset verkostot

18.03.2013 14:39 -- kirmak4

Unkarista (tai oikeasti kotoa) Tiina ja Kirsti

Matkamme mielenkiintoisinta antia ovat olleet tutustumiset työssäoppimispaikkoihin. Kävimme mm. Welness Hotell Gyulassa, joka tarjoaa monipuolista työssäoppimista monen eri alan opiskelijoille esim. kokeille, tarjoilijoille ja kosmetologeille. Pääsimme tutustumiskierrokselle hotellin johtajan kanssa. Hän esitteli meille koko hotellin ja sen toiminnan. Erityisen ihastuneita olimme nykyaikaisiin keittiö- ja ravintolatiloihin. Kierroksen päätteeksi johtaja tarjosi meille loistavan a la carte lounaan ja saattoi autolle.

Seuraava kohteemme Gyuolassa oli kahvila-konditoria Cadeau, jolla on 100-vuotiset perinteet. Kolme kuukautta sitten yritys avasi uuden kahvilan ja tuotantotilat. Erityisen kuuluisa yritys on käsintehdyistä sulkaakonvehdeista. Meidät otti vastaan yrityksen johtaja. Hän on maailman huippu alallaan ja toimii kansainvälisissä kilpailuissa päätuomarina - viimeksi Brasiliassa. Taaskaan emme voineet vastustaa kiusausta, kun meille tuotiin kymmeniä konvehteja maisteltavaksi. Ja tietysti saimme nauttia leivoskahvit vierailun päätteeksi.

Sokerina pohjalla on oma hotellimme Fiume Bekescsabassa. Hotellin johtajan opastuksella tutustuimme keittiötiloihin, jotka vaikuttivat hyvin toimivilta. Tuntuu turvalliselta lähettää Ulvilan tytöt työssäoppimaan tähän keittiöön.Johtaja lupasi olla heille kuin isä.  Olemme syöneet hotellin ravintolassa päivittäin hyvää, monipuolista, unkarilaista ja kansainvälistä ruokaa. Olemme myös ihailleet tarjoilijoiden ammattimaista toimintaa. Koko palvelukulttuusi Unkarissa on ystävällistä, kokonaisvaltaista, ammattitaitoista ja asiakaan huomioivaa.  Hämmästykseksemme työpaikoilla on valmiudet myös oikeasti opettaa opiskelijoita.

Mikkeli ja Bekescsaba ovat vanhastaan ystävyyskaupunkeja. Meidän kanssamme samaan aikaan paikalle saapui opettaja ja kaksi rakennuspuolen opiskelijaa Esedusta. Mikkelillä on useiden vuosien kokeus kansainvälisestä oppilasvaihdosta. He olivat tyytyväisiä paikallisen ammattiopiston kanssa tehtävään yhteistyöhön. Sovimme, että pidämme yhteyttä, koska molemmista oppilaitoksista tulee vuosittain opiskelijoita paikkakunnalle. Nuorista on varmasti turvaa toisilleen.

Tehtäväksi saamamme sopimusneuvottelut etenivät hyvin. Unkarilaiset ovat ammattitaitoisia ja joustavia kansainvälisyysasioissa. Sovimme työssäoppimisjaksojen sisällöistä ja tavoitteista. Pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, mitä me haluamme jaksolta Unkarissa ja mitä me voimme tarjota unkarilaisille opiskelijoille.

Kokemamme ja näkemämme perusteella Unkari on varteenotettava kumppani kansainvällisessä vaihdossa. Suomalaiset ovat hyvin lämpimästi tervetulleita maahan. Haasteena on yhteisen puhuttavan kielen löytyminen, mutta paikalla nyt olevat opiskelijat ovat vakuuttaneet, että se ei ole työnteon este.

Kösönöm a vendegiatast.

Kommentit

Lisää uusi kommentti