Over the Hills and Far Away osa II

18.04.2016 21:29 -- leehyl

 Carlowissa BP -projektista tutut kumppanimme Danny ja Claire olivat järjestäneet meille ohjelmaa seuraavaksi kolmeksi päiväksi, kun palasimme Carlowiin. Pääosin liikuimme Clairen kaksiovisella urheilubemarilla. Vasemmanpuoleinen liikenne on kiintoisaa etenkin liikenneympyröissä ja moottoritierampeilla, varsinkin kuskin riisuessa samalla jakkuaan tai värkkäillessä muuta sellaista.

Tiistaina aloitimme tapaamalla opiskelijoita CIELSillä. Hollantilaiset olivat olleet Carlowissa jo 10 viikkoa ja 8 oli vielä jäljellä. He olivat hyvästelleet vasta kolme suomalaista opiskelijaa ja vastaanottaneet kolme uutta kämppistä kauneudenhoito ja autoalalta. Keskustelimme myös heidän opintojärjestelmästään ja kokemuksistaan. Juuri tulleet opiskelijamme olivat Irlannista innostuneita, tosin hieman viluissaan olettaessaan kevään olevan jo pidemmällä. Samana aamupäivänä ajelimme Kildare Youth care centeriin, missä meille esiteltiin perusteellisesti sen toimintaa ja toimintamallia. Lounastimme paluumatkalla idyllisessä pikkuravintolassa, syöden perinteistä irlantilaista kermaista kalasoppaa tummalla soodaleivällä.

Toinen oppilaitoskontaktimme oli sote-kouluttajat Brie ja Mary Carlow istitute of Further Educationissa. Koulutustemme eroavaisuudet nousivat nyt selkeästi esiin. Jo aikataulullisesti toimimme eri logiikalla. Tästä olimme vainulla ja asia oli alkanut aueta enemmän jo Galwayssa. Tutustuimme myös samalla campuksella olevassa Carlow Technical Institutionissa Dannyn kieliluokkaan ja muihin instituutin tiloihin. Myöhemmin illallistimme Dannyn ja Clairen kanssa meksikolaisessa tapaspaikassa. Juttu oli hulvatonta ja pöytä notkui makujen kirjosta. Dinneri hyvällä sykkeellä piristi! Kun huumori natsaa ollaan ystävyyden polulla.

 

Keskiviikon tuulisena ja tihkuisena vierailupäivänä tutustuimme ikääntyvien päiväkeskukseen sekä sosiaalikeskuksen päiväkotiin ja koululaisten iltapäivätoimintaan. Ensimmäisessä ei suomalaisia opiskelijoita ole vielä ollut, jälkimmäisestä opiskelijamme oli juuri lähtenyt. Kaikkien vierailukohteidemme esittelijät olivat jokainen työnsä oloisia ja sydämellään työtään tekeviä todellisia ammattilaisia. Oli ilo tavata tällaisia persoonia ja kuulla heidän työstään. Sitä ei ajattele, miten suuri osa toiminnasta vastaavilla menee aikaa varojen hankintaan. Sillä suurin osa sosiaali- ja terveydenhuollosta, kuten myös koulutuksesta, tapahtuu yksityisellä sektorilla.

Torstaina tapasimme vielä Clairen ja saimme hoideltua paperiasioitakin. Illalla siirryimme viikonlopuksi Dubliniin.

Pidennetty viikonloppu Dublinissa toimii. Olimme liikkeellä kahdella 'partiolla' ja kokemuksia kertyi rauhallisellakin otteella. Tram-kaupunkijunalla on sujuvaa taittaa taivalta. Katsastettua tulivat mm.: IMMA modernintaiteen museo, Writters museum, Temple barin alue, Heustonin asema, Liffey joen partaat ja sillat, Merrion square park, Saint Stephen's green park, useat pubit, puodit, kauppakeskukset ja kirjakauppa.
Matka on jo loppusuoralla. Kone aloitti laskeutumisen kotimaan kamaralle klo 00.06 maanantaina. Raumalla ja Porissa olemme aamuneljän maissa. Työt kutsuu.. ja oma sänky. Matkalaukullinen pyykkiä kuittaa.
Leena-Kaisa ja Outi