Loppusuoran tapaamisia, päätelmiä, suunnitelmia ja tavoitteita

28.03.2013 22:31 -- leehyl

 

Matkatkamme on jo reilusti yli puolen välin. Tiistaina 25. maaliskuuta hyppäsimme Leeuwardenissa jälleen junaan ja matkasimme Zwollen kautta Hardenbergiin ja siellä kohteenamme oli Alfa College. Kaksi ujohkoa tyttöopiskelijaa oli meitä vastassa asemalla ja ohjasivat meidät oikeaan osoiteeseen. Talo oli hieno, muutama vuosi sitten valmistunut, samassa rakennuksessa sijaitsi myös kirjasto ja paljon muutakin.
 
Koulurakennuksissa kadehdimme avaruutta, valoisuutta ja erilaisia avoimia opiskelutiloja. Opiskelijat tekevät paljon itsenäisiä tehtäviä ja ryhmätöitä, joihin ohjeistetaan aamun ensimmäisillä tunneilla ja ne puretaan iltapäivisin. 
 
 
Meidät otti vastaan Jan Henk Post, joka toimii johtajana hoidon ja huolenpidon ja ICT:n yksikössä. Hetken hänen kanssaan kestusteltuamme, siirryimme Berthe Bovenbergin huomaan. Aluksi osallistuimme hänen tunnilleen ja keskustelimme opiskelijoiden kanssa heidän koulutuksestaan ja hieman myös Suomesta. ( 4. tason opiskelijoita: meidän lähihoitajamme ovat lähellä juuri tätä tasoa. Hoidon puolella ison ero lienee siinä, että täällä 4 tason opiskelijat saavat myös kanyloida, ja antaa lääkkeitä suonen sisäisesti, toisaalta meidän lähihoitajamme saavat tehdä itsenäisemmin päätöksiä. Vasta neljäneltä tasolta valmistuvat opiskelijat sijoituvat sairaaloihin.) 
 
Lounaalla tapasimme hoitotyön opettajia ja keskustelimme heidän kanssaan. Samoja iloja ja suruja nuorten kanssa maasta riipumatta, sen totesimme. Lounaan jälkeen tutustuimme paikalliseen hoitotyön OPS:siin. Osaaminen käytännön työssä osoitetaan kandessa osiossa ja työssäoppimassa ollaan koko opiskelun ajan niin, että viimeisenä kahtena vuonna ollaan kaksi päivää koulussa ja kolme työpaikalla. Opiskella voi myös niin, että on viimeisen vuoden sairaalassa opetusosastolla. 
 
Kävimmekin paikallisen sairaalan sisätauti- ja neurologian osastolla tutustumassa. Se toimi myös tutkimus(päivä)osastona esim. skopioihin tuleville. Osastolla on 39 hoitajaa ja 10 opiskelijaa. Opaanamme toimi opiskelija, joka oli ollut vaihdossa Suomessa. Keskustelun jälkeen olemme yhä varmenpia siitä, että vaihtoon meille kannattaa tulla alku syksystä tai keväällä. Illat kuluvat helposti talvella vain kämpillä, kylmä ja pimeä vieraassa maassa ei ole hyvä yhdistelmä.
 
Viimeiseksi tapasimme vielä kaksi opettajaopiskelijaa, jotka haastattelivat meitä tutkimustaan varten suomen koulutusjärjestelmästä. Vaihdoimme myös e-mail osoitteita, jatkokysymyksiä varten. Kun lähdimme, Alfa College jäi valmistautumaan Suomi-iltaansa varten. Rekvisiittana oli poroja, joulupukki ja lumisia maisemakuvia. Suomikuva taitaa olla maailmalla edelleen hyvin Lappi -painotteinen ja musiikkikin tuntui olevan kaukaa menneiltä vuosilta.
 
Kesviviikkona palasimme Zwolleen Mirjamin kyydissä. Landsteden toisessa rakennuksessa täälä, meillä oli loppupalaveri. Päätös MoU:n kirjoittamisesta Sataedun ja Landsteden välillä tehtiin, ja siihen haluaisivat Landsteden yhteistyökumppaneista mahdollisuuksien mukaan myös osallistua ROC Friese Poort ja Alfa College, sekä ehkä da Vinci College. Landstede toivoo, että projektiin voisi sisältyä yhteistyön jatkaminen Järvenpään seurakuntaopiston kanssa. 
 
Myös Learnig Agreementin suhteen pääsimme pitkälle, ja yhteisiä tavotteita opiskelijoille puoli ja toisin löytyi, mutta sen suhteen jatkamme vielä neuvotteluita e-mailien välityksellä. Meille oli yllätys, että täältä Alankomaista opiskelija käyvät ulkomailla "omalla ajallaan" ja joutuvat kirimään luokkatoverinsa kiinni palattuaan eli ulkomailla työskentelystä ei saa yhtää opiskelupisteitä. Nyt kuitenkin tähän voisi tulla muutos projektin puiteissa. Paljon hyviä eteenpäin muokattavia osaamisen kriteereitä ja arvioinninmalleja löytyy edellisistä projekteista. Alustavasti mietimme, että toteutusaikataulu voisi olla sellainen, että ennen kesää oppilaitoisten välillä saadaan MoU allekirjoitettua. Opettajat ja työelämän edustajat tapaavat Suomessa syyskuussa ja opiskelijoiden matkajärjestelyt ja valmistautuminen alkaa tammikuussa 2014. Ensimmäiset  opiskelijavaihdot  projektin puitteisssa totutuisivat saman vuoden syksyllä.
 
Torstaina käymme vielä viimeisen kaupunkikierroksen ja pakkaamme tavaramme. Perjantaina aamulla matka jatkuu kahden antoisan ja opettavaisen viikon jälkeen takaisin Suomeen.
 
Leena-Kaisa ja Helena
 
 

Lisää uusi kommentti