Ei ihan turhaa surffailua verkossa

12.04.2011 16:04 -- johvir1

Sosiaalinen media tuo uusia mahdollisuuksia työnhakijalle.

Työnhaku ja työpaikan löytäminen on ajankohtaista ammattiin valmistumisen jälkeen. JobiJobi! –palvelun Marika Pöyri ja Ann-Christine Wahl kävivät kertomassa Kokemäellä, kuinka verkkoa ja  sosiaalista mediaa voi jokainen käyttää apuna työnhaussa.
Rekrytointi on siirtymässä sosiaaliseen mediaan ja syrjäyttämässä perinteisiä malleja työnhaussa ja sen tarjonnassa. Ja vaikka rekrytointi tehtäisiin perinteisesti lehti-ilmoittelulla ja työvoimatoimiston kautta, niin yhä useampi työnantaja tarkistaa työnhakijan taustoja verkosta: on se sitten laillista tai ei.
Sataedun opiskelijat saivat käytännön vinkkejä siitä, miten verkkoa voi käyttää hyväksi omassa työnhaussaan. Ohjeita saatiin myös yleiseen verkkokäyttäytymiseen: Marika Pöyri muistutti opiskelijoita muun muassa siitä, että kaikesta tekemisestä jää ikuinen jälki verkkoon. Harkintaa kannattaa käyttää, kun esimerkiksi lataa viikonlopun kuvia erilaisiin gallerioihin.
Pöyri totesi myös, että nuorilta saattaa helposti unohtua se, että internetissä esiintyminen on aina julkista ja sen pitäisi olla katseenkestävää. Mahdollisella tulevaisuuden työnantajalla ei välttämättä ole ”yhtä hyvä” huumorintaju kuin omilla kavereilla. Omien tietojen ”googlaaminen” onkin suositeltavaa säännöllisesti ja ainakin ennen työhaastattelua, ettei haastattelussa joudu ikävän yllätyksen eteen.
Tänä päivänä kaikista aktiivisista, tavallista elämää viettävistä ihmisistä löytyy lähes aina jonkinlaisia jälkiä verkosta. Vaikka työnhakija ei olisi vielä lähtenyt mukaan sosiaalisen median karkeloihin, hänestä todennäköisesti löytyy kuitenkin tietoa esimerkiksi harrastus- tai yhdistystoiminnan kautta.  
Samaan hengenvetoon kun nuoria neuvotaan toimimaan harkitusti verkossa, todetaan myös että ”verkkonäkymättömyys” ei ole hyvä asia työnantajan näkökulmasta. Jos nuoresta työnhakijasta ei löydy minkäänlaisia jälkiä verkosta, se herättää kysymyksiä: ”Missä hän sitten aikaansa viettää? Miksi hän ei verkostoidu siellä missä muut ikäisensä?”
Luennon antina olivat myös hyvät esimerkit siitä, kuinka omaa julkisuuttaan voi hallita ja käyttää hyväksi työnhaussa. Työhakemuksen tai portfolion voi tehdä ja julkaista esimerkiksi Facebookissa tai Youtubessa. Omaa osaamistaan voi myös esitellä verkossa ja sitä kautta saavuttaa tavoitteitaan.
 Projektipäällikkö Marika Pöyri ja eTrainer Ann-Christine Wahl edustavat JobiJobi! –palvelua, joka on Työtä Meille Nyt ja Heti! -hankkeen palvelu. Työtä Meille Nyt ja Heti! on Satakunnan ELY-keskuksen rahoittama ESR-hanke, jota koordinoi Satakunnan ammattikorkeakoulu. Hankkeen tavoitteina on muun muassa lisätä nuorten työnhakuvalmiuksia ja työnhakuosaamista verkossa ja verkostoissa.
 
Johanna Virtanen, Sataedun viestintäsuunnittelija
 

Lisää uusi kommentti