Älykästä kieltenopetusta Kokemäellä

30.01.2011 15:53 -- Sataedulainen

Satakunnan ammattiopiston Kokemäen yksikön englannin luokassa ei liituja tai piirtoheitintä näy. Opiskelijat ovat saaneet harjoitella interaktiivisen valkotaulun käyttöä, ja nykyään lähes jokainen tuleva koneistaja, sähköasentaja ja kokki osaa käyttää luokan tietokonetta kosketusnäytön tavoin toimivalta älytaululta.  

Vaatetusompelua toista vuotta opiskelevat Ilona Vaahtera ja Anna Mäki-Tasku kehuvat älytaulua nopeaksi ja käteväksi. – Tämän kanssa ei ole samaa sättäystä kuin silloin, kun käytetään liitutaulua tai piirtoheitintä, tytöt toteavat. – Sitä paitsi on kiva, että älytaululta voi näyttää materiaalia suoraan luokan koneelta tai netistä.

Anne-Mari Kallio samasta ryhmästä on samaa mieltä: - Videonpätkät opetuksen keskellä ovat piristäviä. Ja tehtäviä tarkastaessa taululle on kiva mennä, kun kädet eivät tahriinnu liidusta.

Englannin opettaja Johanna Palmgren myöntää, että opiskelijoiden puheissa esiin nousee lähinnä älytaulun viihdearvo. Luokan tietokone on tauoilla opiskelijoiden vapaassa käytössä, mikä tekee taulustakin opiskelijoiden ”oman jutun”. Älytaulu on Palmgrenin mukaan siitä huolimatta erityisesti pedagoginen työväline.

- Tunnit rytmittyvät eri tavalla kuin aikaisemmin, kun voin keskittyä opettamiseen taululle kirjoittamisen tai kalvojen etsimisen sijasta. Monialaisessa ammattiopistossa, jossa sanastoa on hallittava niin auto- kuin rakennusalalta, internet on opettajalle korvaamattoman tärkeä väline. Kun tietokone on nyt käytössä joka tunnilla, opiskelijoiden kanssa haetaan netistä yhdessä tietoa ja samalla opitaan varomaan liian suoraviivaisia käännöskoneita ja muita sudenkuoppia. Opetukseen tulee myös kuin vahingossa lisättyä ääntä ja videota, mikä palvelee erityyppisiä oppijoita. Lisäksi monistamiseen kuluva aikakin vähenee, Palmgren iloitsee.

Tuleva vaatetusompelija Tiia Kaipiainen muistuttaa, että sähköisellä taululla on vielä yksi etu: liituallergiset ja muut herkkäihoiset pystyvät käyttämään sitä ilman oireita. Yksi kysymys kuitenkin nousee mieleen: miten käy, kun tulee sähkökatko? – Kyllä meiltä vielä luokasta liitupakettikin löytyy, vakuuttaa Palmgren.

Sataedun markkinointi- ja viestintäpäällikkö Irma Toivonen-Okuogume

Lisää uusi kommentti