”Elokuvanteko on ryhmätyötä, kiitos”.

15.02.2012 12:40 -- Sataedulainen

Sataedun tv- ja elokuva-alan opettajat ja oppilaat olivat taas virittyneinä tv:n ääreen, kun Suomen Oscareita, Jusseja, jaettiin. Ehdolla oli Villilä Studioilla osin kuvattu Hella W, joka voitti puvustuksen ja lavastuksen Jussit.

Lavastaja Kari Kankaanpää kiitteli puheessaan myös Villilä Studioita, Markku Myllymäkeä sekä Isvaa ja Ileä.  Artista filmin lavasterakentaja Markku Myllymäki on Länsi- Suomen tv- ja elokuvakeskuksessa tuttu mies: hän on ollut rakentamassa lavasteita moniin Villilässä kuvattuihin elokuviin. Isva puolestaan on Isva Isoviita ja Ile on Ilkka Kari, molemmat Sataedun tv- ja elokuva-alalta valmistuneita, nykyisin Osuuskunta Korporaation työntekijöitä. Nämä kolme on helppo löytää, sillä studioilta on kuulunut jo tovin pauke ja sirkkeli on soinut myöhään yöhön. Lavastusta rakennetaan jälleen, tällä kertaa Timo Koivusalon manserock- elokuvaan Vuonna 85, jonka kuvaukset alkavat ensi viikolla. Samalla alkaa taas yhdentoista tv- ja elokuva-alan opiskelijan työssäoppimisjakso.

Ile ja Isva muistelevat tavanneensa Markun ensimmäistä kertaa työssäoppimisjaksollaan Täällä pohjan tähden alla -elokuvan kuvauksissa.  Sadan kuvauspäivän rupeamassa kävi selville, miten elokuvaa oikeasti tehdään. Tällöin pojat eivät vielä olleet osa lavastusryhmää, mutta työ alkoi kiinnostaa ja viimeisellä top-jaksolla elokuvassa Postia pappi Jaakobille, päästiin jo lavastamaan.  

– Jokaisesta päivästä oppii itsekin, pelikenttä on sen verran laaja. Markun kaltaisten mestareiden kanssa tässä puusilmäkin pikkuhiljaa oppii, Isva tiivistää.  

Nyt palkittu Hella W oli tuotantona raskas ja jännittävä kokemus jo ammattiin siirtyneelle parivaljakolle. Isva muistelee huvittuneena kohtausta, jossa desantin piti hypätä laskuvarjolla. Oikea hyppy todettiin ihan viime tipassa liian vaaralliseksi stuntillekin.  Isva lupautui, korkeanpaikankammostaan huolimatta, tekemään stuntin itse iskulauseella ”Ihmisiä saadaan lisää, kalusto maksaa”. Ile kertoi heidän pitäneen kahden minuutin palaverin ja päätyneen käyttämään mallinukkea, joka pehmustettiin ja puettiin laskuvarjohyppääjän asuun. Tarina huipentuu, kun koko työryhmä on kokoontunut katsomaan, kun Isva, Ile ja nukke nostettiin nosturilla ottoa varten.

– Oli hieno tunne, kun otto saatiin purkkiin ja koko ryhmä aplodeerasi, Isva muistelee. Mutta hyvässä tarinassa on tietenkin käänne ja 28 asteen pakkanen oli tehnyt tehtävänsä. Nosturi jäätyi ja alas päästiin hyvin hitaasti heijaamalla pari senttiä kerrallaan.

Isva ja Ile kiittelevät työryhmiä, joissa annetaan vapaat kädet tehdä, ratkaisut pitää itse löytää ja sitä kautta voitotkin tuntuvat omilta. Hella W:ssä ja monissa muissakin projekteissa Sataedun tv- ja elokuva-alan opiskelijoita on ollut mukana, nyt Isvan ja Ilkan alaisina työssäoppimassa. Työnkuva ei silti siitä miksikään muutu, oppijat saavat heiltä kehuja asenteesta, lojaliteetista ja kyvystä pitää yllä ryhmähenkeä. Elokuvaaja Kari Sohlbergin legendaarista Jussi puhetta lainaten ”Elokuvanteko on ryhmätyötä, kiitos”.

 

Kirjoittaja, Taru Tuomisto, Sataedu Nakkilan tv- ja elokuva-alan opettaja

Isvanin ja Ilen työn ääressä ikuisti Jesse Keinonen.

Lisää uusi kommentti