Ilusalongi ja Spa kultuur - niistä on Pärnu tehty, osa 1.

22.04.2016 23:31 -- tuisun

Kh-alan opettaja Tuija Pärnussa 11.4- 24.4.2016

Pientä jännitystä ja samalla toiveikkuutta oli niin opettajan kuin opiskelijoideni mielissä, kun yhteinen matkamme Pärnuun kv-vaihtoon alkoi Helsingin Länsi-satamasta 11.4.2016. Opiskelijat olivat pakanneet mukaan tavarat viideksi viikoksi, minun jaksoni kestäisi kaksi viikkoa. Omalta kohdaltani matka on ensimmäinen Pärnuun ja myös ensimmäinen mahdollisuus tutustua yhteistyöoppilaitokseen ja samalla myös työssäoppimispaikkoihin ulkomailla. On mielenkiintoista nähdä millaisena kauneudenhoitoala ja sen opetus näyttäytyy Suomenlahden toisella puolen.

Ensimmäisellä viikolla tutustuimme perusteellisesti Pärnu Kutsehariduskeskukseen, joka on Viron kolmanneksi suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Kollegani, hiusalan opettajan Teija Österlundin blogista voi lukea ensimmäisen viikon ohjelmastamme yksityiskohtaisemmin.  Tiistaina pääsimme tutustumaan kauneudenhoitoalan tiloihin ja asiakaspäivään ja minulla oli myös mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ammatinopettajan kanssa monista eri asioista. Opiskelijoille oli helpotus nähdä, että koulutus ja kosmetologin työ Virossa on lähes samanlaista kuin Suomessa eli jännitys keskiviikkona käytännön työn osalta alkavaa työssäoppimista kohtaan varmasti helpotti jonkin verran. Suosituimpia hoitoja niin koulun asiakaspalvelussa kuin myös muualla Pärnussa asiakkaiden keskuudessa, ovat samat perushoidot kuin Suomessakin eli käsi- kasvo- ja jalkahoidot. Kauneushoitoloita eli Ilusalonkeja on runsaasti ympäri kaupunkia ja ilmeisesti kaikille riittää asiakkaita.  Ns. perinteiset kauneushoidot ovat suositumpia virolaisten ja pohjoismaista tulevien asiakkaiden keskuudessa sekä tietynlainen luonnollisuuden arvostaminen. Niinpä muutamasta Spa-kylpylästä, jossa vierailimme toisella viikolla, löytyikin luonnonkosmetiikkasarja perinteisemmän hoitolakosmetiikan rinnalta. 

                    

Virossa arvostetaan muutenkin luontoa ja siellä vietetään aikaa esimerkiksi retkeillen. Pääsimmekin aloittamaan uuden viikon maanantaina 18.4. meille ja meidän opiskelijoille sekä kahdelle vaasalaiselle kauneudenhoitoalan opiskelijalle järjestetyllä luontoretkellä. Lähtiessämme Liisi Kruusimägin kyydissä kohti runsaan 30 kilometrin päässä Pärnusta sijaitsevaa Rannametsän ulkoilualuetta, näytti kovin sateiselta. Päästyämme perille ja metsään, jossa oli todella hyvin hoidetut kävelyreitit, ei onneksi kuitenkaan satanut. Suomen ja Viron luonto on aika samanlaista eikä suo- ja metsämaisema ollut meille niin eksoottista kuin esimerkiksi eteläeurooppalaisille vaihto-opiskelijoille. Oli kuitenkin todella antoisaa nähdä muutakin kuin Pärnun kaupunki ja lähtiessämme metsästä jatkamaan matkaa pitkin vanhaa Riikaan vievää maantietä kohti hiekkarantaa, alkoi aurinkokin paistamaan. 

      

      

 

Lisää uusi kommentti