T-paita vai villahousut?

17.03.2013 20:05 -- tiigro

Kirstin ja Tiinan raportointia Unkarin matkasta:

Niin vain sääolosuhteet saattavat muuttua vuorokaudessa. Kaunis, vihreä ja aurinkoisen lämmin Unkari muuttui yhdessä yössä lumikuningattaren valtakunnaksi. Raju lumimyrsky pyyhkäisi yli Keski-Euroopan ja Bekescsabakin verhoutui lumivaippaan. Monilla tieosuuksilla tarvittiin armeijan apua, kun tuhannet autoilijat joutuivat lumimyrskyn vuoksi viettämään tunteja autoissaan. Vähän meitäkin jännitti, miten pääsemme rautateitse pääkaupunkiseudulle, koska junavuoroja oli peruttu. Onneksemme radat saatiin avattua ja olimme ajoissa lentoasemalla.

Torstaina 14.3.2013 klo: 16.00 iloista menoa kävelykadulla ja katusoittajiaPerjantai 15.3.2013 vietettiin kansallista juhlapäivää lumisissa merkeissä.

Kävelykadulla katusoittajat 14.3.2013 klo: 16.00 - lämpötila + 22 ja näkymä hotellin vieressä sijaitsevalta aukiolta 15.3. Unkarin kansallispäivänä - 1.

Mitä kaikkea näimme ja koimme Unkarissa - pieni välähdys teille Unkarin historiaa ja tietysti Palinkaa

Katsaus Bekescsabaan aloitettiin heti saavuttuamme kaupunkikierroksella kävellen Agnesin opastuksella. Tutustuimme Anglikaanisiin kirkkorakennuksiin (kuva), merkkihenkilöiden patsaisiin ja Munkácsyn lapsuudenkotiin, joka toimii museona. Munkáscy oli 1900-luvun alkupuolen kuuluisa unkarilainen realismia edustanut taidemaalari (kuva). Seuraavaksi matkustimme Gyulaan, joka sijaitsee aivan Romanian rajan tuntumassa ja on suosittu kylpyläkaupunki "parantavan" mineraaliveden ansiosta. Kävellen tutustuimme Euroopan suurimpaan ja vanhimpaan linnoitukseen, joka on rakennettu tiilistä (kuva). Gyula on kesäkaupunki lukuisine suihkulähteineen ja virkistysalueineen. Kuvassa on kävelykadun maailmankello iltavalaistuksessa.

Saimme sovittua tutustumiskäynnin paikalliseen ja moneen kertaan palkittuun Palinka-tehtaaseen. Palinkaa voidaan kutsua unkarilaisten "kansallisjuomaksi". Tehdaskäynnillä näimme valmistusprosessin eri vaiheet sekä saimme nauttia myös itse lopputuotosta. Tehdas valmistaa 28 eri lajia ja alkoholipitoisuus on jopa 60-t%. 1 litran Palinkan valmistukseen tarvitaan vähintään 60 kg hedelmää. Palinkan valmistukseen käytetään ainoastaan vettä ja erilaisia hedelmiä. Palinkatehtaita on Unkarissa tuhansia, mutta tutustumiskohteemme tuotteet ovat yksi Unkarin parhaimmistoa. Katso myös www.http://palinkafesztival.hu.  

Sunnuntaina 10.3. lähdimme heti aamulla klo: 8.00 rehtorin kanssa Szegediin, joka sijaitsee 100 km Bekescsabasta ja vain 10 km päässä Serbian rajasta. Szeged on yliopistokaupunki sekä eteläisen Unkarin keskus. Yliopistokaupungissa oli kauniita bulevardeja ja aukioita. 1879 suuren tulvan jälkeen kaupunki rakennettiin täysin uudelleen, ja siksi tyylilajina on Jugend. Rehtori oli täydellinen matkaopas historian tietämyksineen ja omine kokemuksineen kaupungista, sillä hän oli nuorempana opiskellut Szegedissä. Kaupungin lukuisat kirkko- ja upeat yliopistorakennukset sekä synagooga, missä vierailimme, saivat meidät aivan huokailemaan ihastuksesta.

Rehtori vei meidät ruokailemaan suosittuun ravintolaan, joka on kuuluisa valtavassa padassa valmistetusta perinteisestä unkarilaisesta kalakeitostaan (kuten meillä merikarvialainen kivenkolokala) . Shoppailimme ennen Bekescsabaan paluuta, kun rehtori kokousti. Ja niinpä niin- emme taaskaan voineet vastustaa ihania paikallisten konditorioiden herkkuja - NAM!

Lisää uusi kommentti