Päivä ilman junaa #Alankomaat

14.11.2017 23:34 -- tuomak1

Päivä ilman junaa… loppu viikko sitten suhataan ees taas. Tiistain ohjelmassa oppilaitos vierailu Mondriaan Collegeen Haagissa, vain kävelymatkan päässä majapaikastamme. 

 

Mitä tiistai tutustuminen opetti… Ammatillisella koulutuksella menee Alankomaissa melko hyvin vaikka valtionosuus on selkeästi Suomen vastaavaa pienempi. Rakenteet ja toimintamallit poikkeavat jonkin verran. Paikallisella oppilaitoksella on ainakin selkeästi vahvempi hallinnon rakenne verrattuna Suomeen. Myös laadun tarkastamiseen kiinnitetään ministeriö tasolta niin paljon huomiota, että pahimmassa tapauksessa oppilaitos voi menettää oikeuden järjestää kursseja. Opettajien tulee dokumentoida jokainen pitämänsä tunti sähköiseen järjestelmään, josta ne on jälkeen päin luettavissa. Koulutuksen järjestäjällä on valta päättää koulutustarjonnasta ja aloista sekä tutkinnoista. Koulun on otettava kaikki hakijat sisään ja luotava riittävä määrä ryhmiä.

Mondriaan College on melkoinen järkäle suhteessa Suomalaisiin kouluihin. 17200 opiskelijaa, 1950 työtekijää, 6 kampusta ja 152milj€ budjetti ovat melko vaikuttavia lukuja. Tällaisia nämä oppilaitokset lähes kaikki tässä maassa on. 1990-luvun alkupuolella Alankomaissa oli liki 1000 koulutuksen järjestäjää ja jo saman vuosikymmenen lopussa vain alle sadan. Tänään koulutuksen järjestäjiä on 66 eli kaikki ovat kooltaan melko isoja. Olimme vierailulla Mondriaanin kampuksella, jossa oli hotelli- ja ravintola-alan koulutusta. Oppilaitoksella opetuskäytössä oli kolme eri ravintolaa, baari ja hotelli.

 

Tiistai iltapäivää oli sovitettu myös tutustumista kaupunki kulttuuriin ja sitähän matkaajat myös tekivät. Kohteenamme oli Mauritshuisin museo, jossa Alankomaiden parhaat maalaukset ovat esillä. Museosta löytyi meillekin tuttuja teoksia ja taiteilijoita kuten Vermeer: Girl with a Pearl Earring, Rembrandt: The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp, Fabritius: The Goldfinch ja Potter: The Bull. 

Huomioita!

  • Pyöräilijät ajavat melko lujaa ja heitä saa pelätä enemmän kuin autoja
  • Kahden päivän kokemuksella lounaalla tarkoitetaan jonkin sortin leipää (eilen patonki, tänään sämpylä)
  • Hotraca ihmiset tiesivät, että Suomalaiset ovat kovia juomaan kahvia ja näin meille tarjottiin sitä neljä kuppia pariin tuntiin. 
  • Täällä sataa ja sään muutokset ovat nopeita… Jouluvalot eivät näytä sateessa kovin erikoisilta
  • Täällä jokainen puhuu englantia. Ammatillisessa koulutuksessa opetetaan yleisesti myös englanniksi. 

 

Anne ja Tuomas