Dordrecht via Rijswijk to Rotterdam via Zwijndrecht

15.11.2017 21:51 -- tuomak1

Keskiviikon vierailukohteena DaVinci college Dordrechtissa ja Albeda Rotterdamissa. Näiden kahden koulun merkittävin ero oli alueiden väestössä, joista heidän opiskelijat tulevat.

 

DaVinci aamupäivän kohteena, jonka toiminta oli keskittynyt Dordrechtissa yhdelle isolle kampukselle (120 000 neliötä). DaVinci taitaa olla pienin vierailumme oppilaitoksista, vaivaiset 9000 opiskelijaa. Toiminta hyvin innovatiivista ja yhteistyötä oli merkittävästi alueeni yrityksien kanssa. Monet merkittävät investoinnit opintoaloille oli tehnyt paikalliset yritykset, jotka myös käyttivät oppilaitoksen tiloja sekä hankkimiaan laitteita oppilaitoksen tiloissa. Saimme myös käytännössä nähdä yhteisesti hankittuja ja yhteiskäytössä olevia vesikierto, maalämpö, tuulimyllylaitteita. Merkille pantavaa oli myös tilojen yhteis-ja samanaikaiskäyttö rakennus, metallialojen, yms välillä. Erillisia halleja tai luokkatiloja ei tarvittu. Lisäksi tiloja pystyttiin nopeasti muokkaamaan tilanteen mukaan.

 

 

Yritykset ovat hyvin vahvassa roolissa oppilaitosten hallinnossa muutenkin Alankomaissa. Meidän yhtymähallitusta vastaava taho on ns. supervisor board, joka koostuu yrityselämän edustajista (toimivat 50% työajastaan oppilaitoksen hyväksi). Tilojen ja niiden varustelun lisäksi, työelämän ääntä kuunnellaan ryhmien perustamisessa ja opetussuunnitelmia laadittaessa.  Joka oppilaitoksella on myös omat työelämän lautakuntansa, ja kuulostaa siltä ettei niihin ole vaikea saada jäseniä.

 

 

Iltapäivän kohteena Albedan oppilaitos etelä Rotterdamissa oli selkeästi köyhemmän väestön sekä maahanmuuttajien oppilaitos ja se toimi seitsemällä kampuksella. Haasteena tällä 18000 opiskelijan oppilaitoksella oli mm. valtakunnallisesti maan alhaisin koulutustaso, nuoret äidit, perheen alhainen sosiaaliekonominen taso ja suuri maahanmuuttajien määrä (170 kansalaisuutta). Koulutodistus ei aina kaikkein houkuttelevin vaihtoehto.

 

Albedassa opimme myös, että heidän opiskelijoiden läsnäolon seurataraportit lähetetään viikottain paikallishallinnolle. Saadaksesi esim. sosiaalietuuksia sinulla on oltava edes tason 1 todistus, jota kaikki oppilaitokset eivät edes tarjoa. Puhuttaessa EQVET tasoista, mietityttää tiukka jako 2 tason ammatteihin ja 3 tason ammatteihin.  Täällä taas ihmetellään Suomen tavoitetta saada kaikki tasolle 4.

 

 

Iltaa vietettiin Rotterdamilaisessa kauppahallissa (kuvassa). Kauppahallin katossa olevat ikkunat ovat rakennuksessa olevien asuntojen ikkunoita. Rotterdamista siityminen Haagiin rautateiden kautta.

 

 

Huomioita!

  • Portaiden kulma on kymmeniä asteita suurempi kuin Suomessa... pystysuoria.
  • Olimme jo luopumassa termistä Alankomaat, mutta siirtyminen Dordrechtiin ja Rotterdamiin palautti uskomme.
  • Lounas voi olla myös leipä ja kevyt keitto
  • Skootterilla saa ajaa ilman kypärää mikäli vauhti pysyy alle 25km/h. Kypärän käyttöpakko kuulosti yhtä mahdottomalta kuin lukioyhteistyö
  • Täällä sataa...

 

Anne ja Tuomas