Ammatillista koulutusta Alankomaiden kuningaskunnassa

14.11.2017 09:47 -- tuomak1

Maa tunnetaan Hollantina tai Alankomaina, mutta virallinen nimitys on Alankomaiden kuningaskunta. 

Sataedussa on opiskelijoiden sekä henkilökunnan liikkuvuuksiin luotu hyvät mahdollisuudet viime vuosien aikana. Vuosittaisella tasolla meiltä on lähtenyt kansainvälisille kentille 75-80 opiskelijaa ja toistakymmentä henkilökunnan edustajaa. Lukuvuodelle 2017-2018 olemme saatu Erasmus+ rahoitusta myös johdon liikkuvuuksiin ja tätä taustaa vasten kirjoitamme näitä blogeja Alankomaista käsin. Pedagogisiin käytäntöihin ja tapaan järjestää ammatillista koulutusta Alankomaissa ovat tutustumassa rehtori Anne Laine ja koulutusjohtaja Tuomas Mäki-Ontto.

Majapaikkamme on Haag, Alankomaiden hallintokaupunki. Viikon aikan sukkuloimme Haagista käsin junalla alla olevan ohjelman mukaisesti. Meidän ohjelmassa on viikon 46 aikana viisi oppilaitos vierailua, tutustuminen MBO Raad sekä SBB.

 


Ensimmäisenä vierailupäivänä meillä oli kaksi kohdetta. Ensimmäisenä MBO Raad. Kyseessä on ammatillisten koulutusten järjestäjien yhteistyöelin: meidän AMKE. (The Association of Colleges in NL, that promotes collective interests of the sector and acts as an employer' organization.) Saimme myös perusteellisen selvityksen Hollannin koulutusjärjestelmässä. 

Järjestelmissämme on paljon samoja hyväksi koettuja piirteitä, mutta myös eroavaisuuksia löytyy. Suomessa monesti puhutaan, että 16-vuotias ei ole kypsä tekemään ratkaisuja tulevaisuutensa osalta, mutta Alankomaissa osa merkittävistä ratkaisuista tehdään jo 12-vuotiaana. 

 

Eniten keskustelumme kahdesta ammatillisen koulutuksen opiskeluväylästä; työpainoitteisesta ja koulupainotteisesta tutkinnon hankkimistavasta (WBL ja SBL)
Mielenkiintoista oli myös se, ettei koulupudokkaita juurikaan ole. Työllisyystilanne on hyvä. 

Iltapäivän tutustumiskohde oli SBB (Co-operation Organisation for Vocational Education Training and the Labour Market). Vastaavaa mallia meillä ei ole. Kyseessä on yhteisö, joka varmistaa, hankkii ja valvoo työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Täällä mikä tahansa työpaikka ei voi olla työssäoppimispaikka vaan se pitää ensin laatuvarmistaa. Tämän hoitaa SBB. Työpaikkakouluttajat saavat kolmen päivän mittaisen (pakollisen) koulutuksen ja työnantaja saa yli 2000 euroa/opiskelija/vuosi korvausta ohjaustehtävästä. Tämän maksaa ministeriö. 

Alankomaissa on panostettu selkeästi julkisiin tietojärjestelmiin, joiden kautta opiskelijat, oppilaitokset ja työelämä saavat ajantasaista tietoa koulutus, jatko-opinto ja työllistymis mahdollisuuksista. Esimerkkinä www.beroepeninbeeld.nl

 

Huomioita!

  • Polkupyöriä riittää. MBO Raad isäntämme Manfred ajaa päivittäin 30km työmatkansa pyörällä.
  • Polkupyörätelineisiin on kiinnitetty enemmän huomiota kuin parkkipaikkoihin
  • Kanaaleja riittää, vesi ei ole puhdasta.
  • Mopolla ajetaan pyörätiellä, ilman kypärää. Ja näitäkin on melko paljon.
  • Kaupungin ulkopuolella kasvihuoneita melkoisesti.
  • Pyörien lisäksi liikutaan junalla, joka melko kallista (ilman kausikorttia).
  • Hintataso melko korkea.