Irlannissa kaikki on ihmeellistä IV : Arkipäivän sankareita saapuu Nakkilaan

16.03.2013 12:50 -- tartuo

Hei,  rakas lukijamme. Taru(allekirjoittanut)  ja Teemu ovat  olleet  täällä Irlannissa syvien kysymysten äärellä. Me suomalaiset olemme niin tottuneet ilmaiseen,  helposti saavutettavaan koulutukseen, että unohdamme, ettei se ole mikään itsestäänselvyys edes kaikille Euroopassa. Mitä jos koulutus ei olisikaan kaikkien tavoitettavissa? Entä jos valinnanvapautta ei käytännössä olekaan?

Kuun puolivälin jälkeen Nakkila saa omat, ensimmäiset irlantilaisvahvistuksensa, kun GTI:n  (Galway technical institute) aikuisopiskelijat  Ger Smith (36)  ja Patrick Rogers (40) saapuvat av-linjalle opiskelemaan kolmeksi  viikoksi. Kun tiedustelimme, miksi he halusivat kansainvälisen vaihdon juuri Suomeen,  vastaus hätkähdytti :  Opiskelijat pitävät Suomea eräänlaisena koulutuksen ihmemaana. Että ihanko totta  koulutus on ilmaista ja kellä tahansa on mahdollisuus valita alansa sosiaaliluokasta riippumatta ? Mitä, jos meilläkin vanhempien tulotaso määrittelisi sen miten pitkään koulutus voi kestää tai mille alalle ylimalkaan kouluttaudutaan? Pistää miettimään.

Nämä vaihturit tietävät mistä puhuvat, molemmat ovat palanneet taideopintoihin nyt, kun siihen on varaa. He kertoivat, että monet heidän tuttavistaan ovat jättäneet koulut kesken, koska rahat ovat loppuneet ja on ollut pakko mennä töihin. Samaan tulokseen on päätynyt myös GTI:ssä kulttuurivaihdon suomenopettaja Tuija Varjoranta. Tuija kertoi, että perheet eroavat kovin toisistaan sosiaaliluokkansa perusteella ja se vaikuttaa suoraan nuoriin ja heidän asenteisiinsa. Nakkilaan tulevilla opiskelijoilla on vahva  motivaatio  oppimiseen, sillä uravalinta ei  elannon hankkimisen kannalta ole helpoin mahdollinen. He toivovat kolmelta viikolta Suomessa  uudenlaisia kokemuksia, inspiraationlähteitä töilleen, uusia taitoja ja he toivovat,  sosiaalisina irlantilaisina, tietysti myös tapaavansa runsaasti uusia ihmisiä.

 Kysyimme,  millainen mielikuva heillä on suomalaisista. ”We are confused, we have been told that finnish  people are quiet and reserved, but you two seem to shoot straight from the hip”. Pahoittelumme, rakas lukija, olemme tuhonneet suomikuvan iäksi näiltä kahdelta. Sinulla on kolme viikkoa aikaa korjata tehty vahinko. Käytä  tilaisuus  hyväksesi,  hyvä  ihminen,  kun näet nämä naamat  kuljeskelemassa  Villilän käytävillä tai Porissa.  Tässä on taas pari irlantilaista lisää, jotka kannattaa tavata. Niin, ja jotta et menisi karkuun kielitaidottomuuden taakse – paljastimme pojille, tietysti,  että me kaikki olemme opiskelleet englantia 9- vuotiaasta asti.  Just shoot from the hip.

Suomalainen perspektiivi irlantilaisiin taideopiskelijoihin:

License settings for this image: 
None (all rights reserved)
             
License settings for this image: 
None (all rights reserved)

Ger                                                                      Patrick