Irlannissa kaikki on ihmeellistä osa 3: Mistä ovesta kulkea?

10.03.2013 23:57 -- tartuo

Allekirjoittaneen (Taru T) ja Teemun (V) Irlannin matka on tuottanut,  hämmästyttävää kyllä,  myös oppimistuloksia, joita ajattelimme jakaa kanssasi, oi ainut lukijamme. Irlantilainen kansanmusiikki johdatti minut ensimmäisen iirinkielisen dilemmani eteen pubissa. Kummasta ovesta pitäisi mennä puuteroimaan nenäänsä?

 

                        

License settings for this image: 
None (all rights reserved)
                 
License settings for this image: 
None (all rights reserved)

 

Iirin kieltä opetetaan koulussa kaikille Irlannissa. Vaikeaa olla ajattelematta, että hieman  kuin ruotsinkieltä Suomessa.  Kieltä eivät kuitenkaan kaikki osaa sujuvasti puhua,  samaan aikaan kun Irlannissa on alueita, jotka ovat ensisijaisesti iirinkielisiä, niin kuin minua ja Teemua ystävällisesti informoitiin GTI:n opettajien toimesta.  Iirin kielen kansallinen  asema on vahva, se on sitä myös mediassa. Galwayn läheisyydessä pyörii av-alan miljoonabisnes – iirin kielellä. Ystävällinen mediaopettaja Donall Mac Aodha  lahjoitti meille lauantainsa ja ajoi meidät Connemarassa sijaitsevan TG4 kanavan uutistoimituksen vieraiksi. Kiireisestä aikataulustaan huolimatta uutisankkuri  Aine Lally kierrätti meitä talossa.  Etenkin tv-alan opettajalle oli kiinnostavaa nähdä miten toimii  yksi  Euroopan   kustannustehokkaimmista kanavista.

 

                         

License settings for this image: 
None (all rights reserved)
             
License settings for this image: 
None (all rights reserved)

                                                      Aine                                                                      Donall                                                        

 

  Matkalla ohitimme myös tv- tuotantokompleksin, joka tuottaa mm. Irlannin katsotuinta saippuasarjaa, joka yllättäen on iirinkielinen. Täällä tehdään myös paljon äänidubbausta iiriksi. FST  varmasti kadehtisi tällaista itsenäistä asemaa ja valtion miljoonien panostusta, jos töiltänsä ehtisivät.

 

Lisää uusi kommentti