Vilkasta uutisointia turvapaikanhakijoista

23.09.2015 10:33 -- matiso

Tiistain yllätys tuli iltapäivällä, kun maakuntalehden toimittaja soitti ja kertoi, että tällä viikolla tulee sata henkilöä hätämajoitukseen Kokemäen asuntolaan. Totta kai tiesin asiasta, kun itse olin aloittanut neuvottelut SPR:n kanssa asuntolan vuokraamisesta SPR:lle turvapaikanhakijoiden majoitukseen. En vaan ollut saanut tietoa maahanmuuttovirastosta enkä SPR:ltä, että miten asia etenee. Samana iltana paljastui, että myös SPR oli lukenut uutisoinnin verkosta.

 

Nyt kun sitten olemme SPR:n kanssa keskustelleet asiasta, alkaa aikataulu valottua. Ensi viikolla, aikaisintaan, meidän asuntolaan Kokemäelle tulee majoitukseen turvapaikanhakijoita. Kiire tulee, mutta ehdimme, kun ripeästi toimimme, saada asuntola siivottua ja laitettua siihen kuntoon, että sinne  voi tulla majoitukseen.

 

Näin Sataedun näkökulmasta oli luontevaa olla yhteydessä SPR:ään ja tarjota asuntolaa vuokralle. Me näimme helposti kolme eri perustetta, ja kaikki tukivat päätöstämme. Ensimmäinen, valtava inhimillinen hätä joka nyt on. Turvapaikanhakijat ovat jo Suomessa, inhimillisestä näkökulmasta on luontevaa olla siinä joukossa joka etsii ratkaisuja. Toinen näkökulma on hyvin käytännöllinen, meillä on asuntola tyhjillään, ja pidämme sitä asumiskuntoisena. Kuluja tulee joka vuosi ja tuon kokoisen rakennuksen purkaminen se vasta kallista onkin. Sataedu kouluttaa maahanmuuttajia. Olemme tehneet sitä vuosia jo ennen kuin turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa, meillä on siihen osaamista, niin kielikoulutuksessa kuin kotouttamiskoulutuksessa. Kolmas peruste on sitten vähän laajempi ja pidemmän aikavälin peruste. Ammatillisen koulutuksen tehtävä on jo lainsäädännönkin mukaan kohottaa ammatillista osaamista, kehittää työelämää ja vastata sen osaamistarpeisiin. Meillä Satakunnassa, kuten monessa muussakin maakunnassa, väki ikääntyy ja nuorten määrä vähenee merkittävästi. Tässä on yksi mahdollisuus, hyvän ja onnistuneen kotouttamisen kautta, varmistaa osaavaa työvoimaa satakuntalaisille yrityksille jatkossakin.

 

Meillä tulee olemaan useita eri tiedotustilaisuuksia meidän opiskelijoille ja henkilökunnalle. SPR on onneksi luvannut auttaa meitä tässä. Usein uusi ja tuntematon jännittää ja pelottaa, mikä on ymmärrettävää. Meidän aikuisten pitää muistaa pitää pää kylmänä ja olla tarkkoja ettemme ruoki rasismia. Aika näyttää miten meidän uudenlainen yhteiselo Kokemäellä alkaa luonnistua.