Sataedu Kokemäki 60 v, aikakapselin avaus

22.09.2017 10:53 -- matiso

Alla puheenvuoroni aikakapselin avaamisesta Sataedun Kokemäen toimipaikan 60 -vuotisjuhlassa

Arvoisat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat, hyvä juhlaväki

Avasimme aikakapselin viime perjantaina, kuvat pyörivät tuolla taustalla. Kiitokset avaamisesta Markku Rajaojalle ja Martti Peltoselle. Rauta taipuu osaajan käsissä.

Laatikko on ollut lähes vuoden työhuoneessani nähtävyytenä, siitä on ollut helppo aloittaa keskustelu vieraiden kanssa.

Metallisen laatikon kannessa oli teksti: Juhlaviesti, Peipohjan ammattikoulun rehtorille, opettajille, taloushenkilökunnalle ja oppilaille Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaan v. 2017.

Aikakapseli olikin todellinen yllätys, se ei ollut 60 vuoden takaa vaan 40 vuoden takaa. Toinen yllätys oli, että 40 vuoden takaisessa aikakapselissa vuodelta 1977 oli joitakin esineitä -80 luvun alusta. Jää siis arvoitukseksi miksi vuodelle 1977 juhlaviesti joka oli kapselissa, oli joko suljettu vasta tai oli avattu uudelleen 80-luvulla.

Aikakapselissa oli juhlaviestin lisäksi lehtiä vuoden 1977 itsenäisyyspäivältä, valokuvia ja rahaa, silloin jo osattiin ennustaa nykyinen ammatillisen koulutuksen vaikea rahoitustilanne, kymmenen markan juhlaraha tosin ei taida kokonaan ratkaista nykyistä tilannetta.

Tulin eilen takaisin Suomeen Viron EU puheenjohtajakauden koulutuskonferenssistä. Kun Peipohjaan aloitti ammattikoulu vuonna 1957, ei ollut Viroa, mutta oli Neuvostoliitto. Ei ollut EU, mutta EEC oli perustettu keväällä -57. se oli jatkoa 1951 perustetulle Euroopan hiili- ja teräsyhteisölle. Kun koulu juhli 1977 ja teki aikakapselin, joka nyt on aukaistu, silloinkaan Viroa ei ollut, mutta Neuvostoliitto oli. Koulua alkaessa ja juhlittaessa 20 vuotta vuonna 1977 presidenttinä oli Kekkonen, siis molempina ajankohtina. Kekkonen erosi 1982 ja Neuvostoliitto purkautui 1992. Sen verran vielä EEC:n eli EU edeltäjän perustamisesta, Rooman julistus oli EEC juhlallinen perusasiakirja. Rooman julistuksessa vuodelta 1957 on eri koulutusmuodoista mainittu vain ammatillinen koulutus!

Hyvä juhlaväki

Aikakapselin esineet ovat näytteillä täällä tänään, muutama otsikko ja nosto sanomalehdistä.

 - Harjavallassa opitaan kieliä uudessa kielistudiossa

-  Neuvostoliiton kauppalaivasto kaupan ja politiikan välineenä

-  Lisävaroja YK:n Lähi-Idän rauhanturvaamistehtäviin

-  Joulukinkku 13,90 kg, siis markkoina

Juttu ammattiin valmistuvista:

- "syvän talouslaman kourissa kipristelevän isänmaan mahdollisuudet tarjota työtä nuorille ovat rajoitetut"

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien asenne elämään ja tulevaisuuteen on lähes tulkoon muuttumaton 40 vuoden ajalta: elämään kuuluu kolhut, epävarmuus ajoittain ja mahdolliset työttömyysjaksot, kuitenkin vahva positiivinen asenne tulevaisuuteen.

Jokin on sentään muuttunut, Tuntematon sotilas oli vuonna 1977 itsenäisyyspäivänä elokuvissa, nyt se on ollut vakio-ohjelma televisiossa vuosittain.

Uskaltaisiko sanoa, ei mitään uutta auringon alla!

Hyvä juhlaväki

Meillä Sataedussa on noussut ajatus, että tämän syksyn aikana täytämme laatikon uudelleen, lisäämme oman kansitekstin ja toivomme avaamista Suomen juhliessa 150 vuotta itsenäisenä.

Minulla on vielä juhlaviesti luettavana. Allekirjoituksia oli useampi sivu, opettajat, muu henkilökunta ja opiskelijat olivat kaikki allekirjoittaneet juhlaviestin.

Nyt Suomen juhliessa 100 vuotta juhlasloganina tai hashtagina on Yhdessä. Kuunnelkaa tarkkaan viestin loppu, yhdessä on hyvä slogan 100 vuotisen Suomen juhliessa, mutta on se ajatus ollut aiemminkin esillä.

Mukana olevassa liitteessä Juhlaviesti.

PDF icon juhlaviesti.pdf