Sataedu 2020

20.01.2016 17:51 -- matiso

 Olemme aloittamassa Sataedun strategian uudistamista, nykyinen on vuosille 2013–2016. Työnimenä on toistaiseksi Sataedu 2020, lainaten terminologiaa EU:sta, missä näitä erilaisia 2020 -asiakirjoja on paljon. Uuden strategian on, nimensä mukaisesti, tarkoitus ohjata meitä tämä vuosikymmen loppuun. Aloitamme työmme osin vanhan poliittisen kevennyksen sanoin: ”Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu”.

 

Sataedulla on edustus maakuntaliiton alue-ennakoinnin johtoryhmässä, tätä kautta emme tee vaan omaa tulevaisuuttamme vaan koko Satakunnan tulevaisuutta.  Meidän on mahdollisuus saada omaan strategiatyöhömme maakunnan paras osaaminen ennakoinnista ja aluetaloudesta käyttöömme, kun Timo Aro ja Saku Vähäsantanen sparraavat meitä. Kovin pitkälle historiaan ei varmaan ole syytä kurkistaa, mutta nykytila on tarve tuntea ja vieläpä ymmärtääkin.

 

Timo Arolla on erittäin hyvää tietoa alueiden kehittymisestä ja muuttoliikkeestä. Erityisesti muuttovirrat ja huoltosuhde eri maakunnissa ja seutukunnissa on hurjaa luettavaa, melkoinen eriytyminen on käynnissä, pidämme siitä tai emme.

Meillä näinä vuosina aloittavat opiskelijat ovat työelämässä vielä 2060-luvulla. Mitä sellaisia taitoja me osaamme heille antaa, jotka kantavat työelämässä vuosikymmeniä, ei mikään helppo kysymys. Oppimaan oppimisen taidot ja elinikäinen oppiminen ovat ainakin aivan keskeisiä.

 

Joskus oli käytössä sanonta, tulevaisuus on tehtävä. Sen voi ymmärtää ainakin kahdella tavalla. Hyvää siinä on erityisesti tuo tehtävä. Kyllä se tulevaisuus tulee, vaikka ei tekisikään mitään. Tulevaisuus, jonka teemme itsellemme, on varmasti silti se parempi vaihtoehto.