Säästöistä

12.11.2012 12:40 -- matiso

No niin, nyt se sitten tuli, se Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM:n) opiskelupaikkojen vähennyskirje. Sitä on jo odotettu, alun perin kirjeen piti olla julkinen jo elokuussa.


Valtakunnallisesti OKM:n linjauksissa ei ollut yllätystä, Metropolialue ja muutama muu kasvukeskus saa lisäpaikkoja ja muussa Suomessa paikat vähenevät. Tällä kertaa julki tulivat maakunnalliset luvut, ensivuoden puolella nähdään sitten mitä luvut tarkoittavat kunkin koulutuksen järjestäjän kohdalla.
Satakunnan osalta vähennyslukumäärä oli enemmän mitä optimistisesti osasi odottaa. Jos taas miettii maakuntaa hyvinkin realistisesti, lukumäärä oli itse asiassa aivan samaa kokoluokkaa kuin vähenevä nuorisoikäluokka Satakunnassa.

Jos jotain positiivista suunnitellussa vähennyksessä voi nähdä, on vähennysten porrastettu aikataulutus positiivinen. Jos vielä koulutuksen järjestäjäkohtainen vähennyskin ajoittuu kolmelle vuodelle, voi koulutuksen järjestäjä viedä vähennykset läpi portaittain.


Sataedun osalta valmistelu etenee seuraavasti. Kun koulutuksen järjestäjäkohtaiset vähennysesitykset tulevat julki, jokainen ala koulutuspäällikön johdolla valmistelee oman esityksensä alan perustutkintopaikkojen määrästä tulevina vuosina. Valmistelun tueksi kehityspalvelut tuottavat taustamateriaalia mm. eri alojen työpaikkojen määrällisestä kehittymisestä.


Myös positiivisia asioita tapahtuu, vuoden 2013 tuloksellisuusrahoituspäätös on tullut julki, Sataedu on edelleen positiivisella puolella rahoituksen saajien joukossa.

Lisää uusi kommentti