Komissio ja Suomen ammatillinen koulutus

16.11.2017 12:54 -- matiso

Viime viikolla EUproVET piti vuosittaisen seminaarinsa Nova Goricassa, Sloveniassa. Seminaarissa saatiin videotervehdys komissaari Marianne Thysseniltä työllisyyden pääosastolta ja komissiosta samalta pääosastolta ammatillisen koulutuksen yksikön apulaisjohtaja Joao Santos.

 

Seminaarissa työryhmissä oli kolme eri aihetta, Technology Enhanced Learning, Millenials and Generation Z ja VET – Out of the box. Työryhmissä tavoitteena oli löytää uusia polkuja ja näkymiä tulevaisuuteen. Itse vedin VET – Out od the Box -ryhmää. Oli erittäin hieno vetää keskustelua, missä todella oltiin laatikon ulkopuolella, hurjimmissa ajatuksissa ulkoavaruuden oliot olivat pelastus ja toisena tekoäly ”vapautti” meidän työnteosta kokonaan.

 

Suomalaisesta näkökulmasta varsinainen potin räjäyttäjä oli Joao Santos komissiosta. Hän esitti laajasti suuria globaaleja tapahtumia, jotka pitää ottaa huomioon, mm. ikääntyminen, ilmastomuutos, digitalisaatio. Sitten oli vuorossa, miten me eurooppalaiset voimme tähän vastata erityisesti ammatillisen koulutuksen näkökulmasta. Suora laina esityksestä: Future of VET -> Finland! Sitä seurasi kaksi opetus- ja kulttuuriministeriön meille tuttua kuvaa englanninkielellä. Toinen oli hyvin tuttu opiskelijapolku eri mutkineen valmistumiseen tai jatko-opintoihin siirtymiseen ja toinen Mikä muuttuu -kuva, jossa avataan sitä, mikä on toisen vuoden vaihteen jälkeen.

 

Puheenvuorossaan Santos suorastaan hehkutti suomalaista rohkeutta uudistaa ammatillinen koulutus yhdeksi kokonaisuudeksi ja erityisesti koulutuksen joustavuutta. Hän tuntee suomalaisen systeemin hyvin ja hänen kestoihastuksen aiheensa on hyvin korkealle koulutetut opettajat ja heidän korkea arvostuksensa yhteiskunnassa.

Tämän esityksen jälkeen olikin helppo olla suosittu suomalainen seminaarissa.

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti