Budjettiesitys 2016

19.08.2015 09:44 -- matiso

Valtionvarainministeriö julkisti vuoden 2016 budjettiesityksen viime viikolla, melkoinen esitys näin ammatillisen koulutuksen kannalta, yksikköhinta putoaa kolem prosenttia vuonna 2016. Meille Sataedulle se merkitsee yli 600 000 euron vähennystä nykyiseen vuoteen. Edellisen hallituksen aikaiset opiskelijapaikkavähennykset vielä tähän lisäksi tuo toisen mokoman lisää. Yhteensä siis yli 1,2 miljoonaa euroa vähemmän. Muutoskykyä mitataan oikein kunnolla.

Onneksi meillä perusasiat on kuitenkin hyvässä kunnossa, keskeyttäminen selvästi valtakunnallista vähäisempää, läpäisy yli keskitason ja talous on kunnossa. Olemme saaneet kuluvan vuoden aikana toimitilojamme vähennettyä, erityisesti Kankaanpäässä ja sama työ jatkuu.

Säännöllisesti tulee kysymyksiä ja kommentteja aiempien vuosien hyvistä ajoista, ne ajat olivat ja menivät, sellainen aika ei enää palaa. Nyt kaikki hyvät ideat ja innovaatiot ovat kullan arvoisia, miten tehdä toisin, tehokkaammin ja paremmin. En tarkoita "selkänahasta ottamista" vaan aitoa uudistumista.

Hallituksen kärkihankkeet ovat vielä julkaisematta, toivottavasti sieltä tulee tukea ammatillisen koulutuksen uudistustyöhön.

Olihan siellä budjettiesityksessä monta hyvääkin asiaa, ammatillisen koulutuksen digitalisaatioon tulee rahoitusta, työvoimakoulutus siirtyy opetus- ja kulttuuriministeriölle, aikuiskoulutuksen ja ammatillisen lainsäädäntö ja ohjaus yhtenäistetään. Lainsäädäntö uudistus toteutuu alustavan tiedon mukaan vasta 2018, siinä pitäisi olla selvästi enemmän kannustavia elementtejä, meille hyvin toimiville koulutuksen järjestäjille se sopii hyvin.

Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkko on muuttunut kymmenen vuoden aikana radikaalisti, valtaosa toimijoista on monialaisia, aikuisten ja nuorten koulutusta tarjoavia toimijoita. Hyvä, että ministeriö tukee kehitystä omilla toimillaan tämän suuntaisesti.