Blogi

Satakunnassa tarvitaan lisää osaavaa työvoimaa

18.12.2017 10:49 -- matiso

Alla oleva kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 18.12.2017.

 

Satakunta on mielenkiintoisessa tilanteessa. Usealla mittarilla me olemme taantuva maakunta, jonka väkimäärä on vähentynyt jo pitkään, ja huolestuttavaa on juuri nuorten ja työikäisen väestön väheneminen. Samaan aikaan olemme kärkipäässä vahvan teollisuuden ja erityisesti vientiteollisuuden osalta.

Sataedu Kokemäki 60 v, aikakapselin avaus

22.09.2017 10:53 -- matiso

Alla puheenvuoroni aikakapselin avaamisesta Sataedun Kokemäen toimipaikan 60 -vuotisjuhlassa

Arvoisat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat, hyvä juhlaväki

Avasimme aikakapselin viime perjantaina, kuvat pyörivät tuolla taustalla. Kiitokset avaamisesta Markku Rajaojalle ja Martti Peltoselle. Rauta taipuu osaajan käsissä.

Laatikko on ollut lähes vuoden työhuoneessani nähtävyytenä, siitä on ollut helppo aloittaa keskustelu vieraiden kanssa.

Henkilöstöpäivä 7.8. puheenvuoro

09.08.2017 15:22 -- matiso

Henkilöstöpäivä 2017 avauspuheenvuoroni

Sataedulla oli ensimmäinen kerta teltta SuomiAreenassa, siitä tuli paljon hyvää palautetta ja paljon uusia kontakteja, nyt Sataedu varmasti tunnetaan paremmin. Saimme myös hyvin näyttävää julkisuutta kun presidenttipari vieraili Sataedun teltalla, siinä yhteydessä rouva Jenni Haukiolle luovutettiin jalkinealalla tehdyt kengät. Kengät olivat supikkaat, kahdesta nahanpalasta tehdyt perinnejalkineet. Rouva Haukio kehui jalkineita hyvin istuviksi ja kuva jalkineista olikin presidentin Facebook sivuilla samana päivänä.

Itsenäisyyspäivä

05.12.2016 09:15 -- matiso

Hyvin erilaiset tunnelmat itsenäisyyspäivästä kuin kertaakaan ennen. Lähden työmatkalle Brysseliin itsenäisyyspäivänä aikaisin aamulla, valmistelukokous alkaa Brysselissä iltapäivällä. Ensimmäinen kerta kun olen itsenäisyyspäivän ulkomailla. Tai no, lasketaanko Bryssel ulkomaaksi? Se on eurooppalaisen ja monelta osin suomalaisenkin hallinnon keskus. Tämä viikko on ensimmäinen ammatillisen koulutuksen viikko Euroopassa. Komissaari Thyssen avaa viikon maanantaina, hän osallistuu eri seminaarien lisäksi myös päätösseremonioihin perjantaina 9.12..

Työaikakokeilusta

05.10.2016 10:54 -- matiso

Kuntatyönantaja ja OAJ neuvottelivat hyvän vuosityöaikakokeilu ves:n keväällä 2016. Keskusjärjestösovun jälkeen kokeiluun lähtemisen edellytys on, että työnantaja ja pääluottamusmies sopivat kokeiluun lähdöstä yhdessä. Sataedu ei lähde valitettavasti kokeiluun, pääluottamusmies ilmoitti 30.9., ettei löydä kokeiluun lähtöön edellytyksiä. Minulle tämä oli pettymys.

Muutama sana kokeilusta.

Sataedu 2020

20.01.2016 17:51 -- matiso

 Olemme aloittamassa Sataedun strategian uudistamista, nykyinen on vuosille 2013–2016. Työnimenä on toistaiseksi Sataedu 2020, lainaten terminologiaa EU:sta, missä näitä erilaisia 2020 -asiakirjoja on paljon. Uuden strategian on, nimensä mukaisesti, tarkoitus ohjata meitä tämä vuosikymmen loppuun. Aloitamme työmme osin vanhan poliittisen kevennyksen sanoin: ”Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu”.

 

Vilkasta uutisointia turvapaikanhakijoista

23.09.2015 10:33 -- matiso

Tiistain yllätys tuli iltapäivällä, kun maakuntalehden toimittaja soitti ja kertoi, että tällä viikolla tulee sata henkilöä hätämajoitukseen Kokemäen asuntolaan. Totta kai tiesin asiasta, kun itse olin aloittanut neuvottelut SPR:n kanssa asuntolan vuokraamisesta SPR:lle turvapaikanhakijoiden majoitukseen. En vaan ollut saanut tietoa maahanmuuttovirastosta enkä SPR:ltä, että miten asia etenee. Samana iltana paljastui, että myös SPR oli lukenut uutisoinnin verkosta.

 

Melkoiset säästöt edessä

03.09.2015 13:28 -- matiso

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät valmistelevat vuoden 2016 talousarvioita kovin huolestuttavissa tunnelmissa. Ensi vuoden osalta on suurin piirtein näkyvissä minkä verran rahoitus vähenee, mutta vuodet 2017, 2018 ja 2019 ovat täysin hämärän peitossa. Mitä ilmeisimmin hallituksen kärkihankkeet tuovat myös ammatilliselle koulutukselle jotain.

Budjettiesitys 2016

19.08.2015 09:44 -- matiso

Valtionvarainministeriö julkisti vuoden 2016 budjettiesityksen viime viikolla, melkoinen esitys näin ammatillisen koulutuksen kannalta, yksikköhinta putoaa kolem prosenttia vuonna 2016. Meille Sataedulle se merkitsee yli 600 000 euron vähennystä nykyiseen vuoteen. Edellisen hallituksen aikaiset opiskelijapaikkavähennykset vielä tähän lisäksi tuo toisen mokoman lisää. Yhteensä siis yli 1,2 miljoonaa euroa vähemmän. Muutoskykyä mitataan oikein kunnolla.

Terveiset Riiasta

24.06.2015 12:54 -- matiso

Ammatillisesta koulutuksesta vastaavat ministerit kokoontuivat Riiassa juhannussunnuntaina ja maanantaina. Ministerien yhteisen tahdonilmauksen, ns. Riga Declaration, kärjet kokouksesta ovat vapaasti käännettynä seuraavat:

Ulkoinen arviointi, tilinpäätös ja vähän vaaleistakin

16.04.2015 13:35 -- matiso

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on käynnistänyt ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien ulkoisen arvioinnin. Sataedu pääsi niiden 35 koulutuksen järjestäjän joukkoon johon arviointi tehdään. Tulevan viikon maanantai ja tiistai (20-21.4) ovatkin vilkkaita päiviä. Arviointiin osallistuu omistajien ja sidosryhmien edustajia ja tietysti meitä sataedulaisia yhteensä yli 150 henkilöä.

Talouspohdintaa

21.05.2013 08:14 -- matiso

Kevät on mennyt kovin nopeasti. Johtoryhmätyöskentelyn näkökulmasta eniten työtä on aiheuttanut talouden tiukkeneminen ja se, millä keinoilla pysymme budjetissa ja samalla varmistamme meidän opiskelijoillemme laadukkaan opetuksen.  Kokonaisuutena henkilöstömenoja säätämällä saamme suurimman taloudellisen vaikutuksen. Tulemme myös arvioimaan tilatarpeemme mahdollisimman tarkkaan samalla, kun opiskelupaikat vähenevät tulevina vuosina.

Maaliskuun kuulumisia

18.03.2013 14:49 -- matiso

Talven lumisateet ovat toivottavasti takanapäin. Vielä saadaan nauttia kylmistä öistä ja kauniista päivistä. Eilen illalla oli pohjoisella taivaalla harvinaisen voimakkaat revontulet ja ilmeisesti ne näkyvät vielä tulevinakin iltoina.

Vuosi 2012, 2013 ja vuonna -85

01.02.2013 14:35 -- matiso

Tammikuu on takana ja uudessa organisaatiossa on eletty kuukausi. Paljon erilaisia asioita jäi selvitettäväksi tämän vuoden puolelle. Minulle on tullut jonkin verran viestiä, että yksinkertaisiin asioihin ei osata antaa vastausta, miten menetellään tai kuka päättää.


Kommentit ovat varmaan aivan totta. Moni esimies on varmaan halunnut varmistaa kollegoiltaan tai esimieheltään menettelyn ja siinä on voinut sitten vierähtää helposti päivä kaksi ennen kuin on osattu kysyjälle vastata.

Uudistuksen syksy

19.10.2012 12:01 -- matiso

Viikot kuluvat kovaa vauhtia ja minulle on välittynyt viestiä, että sataedulaisista tuntuu siltä, että monet asiat ovat edelleen kovin auki. Näin asia vielä osin onkin, osa on asioista on ehditty hyvin valmistella ja päätöksiä alkaa tulla ulos lähiviikkoina. 

Meillä on nyt aito siirtymävaihe menossa, nykyisellä organisaatiolla jatketaan vuoden loppuun ja ensivuonna aloitetaan uudella organisaatiolla.

Alkusyksyn tunnelmia

03.09.2012 12:56 -- matiso

Lukuvuosi on taas lähtenyt käyntiin. Henkilöstöpäivä oli ja meni ja uskon, että minun lisäksi moni jäi odottamaan Työterveyslaitoksen tulevia työpajoja yksiköittäin. Onneksi työhyvinvointimme oli vähintään hyvällä tasolla, parannettavaa tietysti on aina.

 

Opetus- ja kulttuuriministerön piti julkaista opiskelupaikkavähennyssuunnitelmansa elokuun aikana, julkistus viivästyy ilmeisesti muutamalla viikolla. Yli 7000 paikkaa tulee poistumaan kolmen vuoden aikana vähennyksissä. Tuleva syksy näyttää miten vähennykset tulevat koskettamaan Satakuntaa ja Sataedua.

 

Tammikuussa tapahtunutta

26.01.2012 13:57 -- matisoSataedun  toimintajärjestelmä arvioitiin taas, DNV (Det Norske Veritas) auditoi koko toimintamme. Ulkoisen auditoinnin kautta meillä on nyt sertifioitu toimintajärjestelmä, joka kattaa ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001 standardien vaatimukset.  Tilanne on ainutlaatuinen Suomessa!


Täältä hallinnon ja johdon näkökulmasta mieltä lämmitti erityisesti auditoijien positiiviset havainnot Sataedun eri tiimien ja alojen tekemä johdonmukainen ja laadukas työ. Auditoinnin tulokset ovat sataedulaisten luettavissa omassa intrassamme, Ruorissa.

Tapanin myrsky ja Kesu

03.01.2012 10:48 -- matiso

Tapaninpäivän myrskystä on selvitty, valtioneuvoston koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta selviytyminen onkin sitten toinen juttu. Tapaninpäivän myrsky muutti monen sataedulaisen joulunpyhien viettoa: sähkökatkot, lyhyemmät ja pidemmät, koettelivat Satakuntaa rajusti. Etenkin koetuksella olimme me sataedulaiset eripuolilla maakuntaa.

Valtioneuvoston koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma (Kesu) vahvistettiin jo ennen joulua.