Blogit

Videoita Valenciasta -opetusteknologian liikkuvuusjakson kokemuksia

08.03.2019 10:31 -- jaakir

Sataedun opetusteknologiapäällikkö Jeter Pallari ja ATK-vastaava Reima Karvonen vierailivat keväällä 2018 tutustumassa valencialaisten oppilaitosten toimintaan ja koulutuksiin. Viikon vierailusta syntyi kolme videota, joissa esitellään paikallisia oppilaitoksia ja vertaillaan nähtyä suomalaisiin ja sataedulaisiin käytäntöihin. 

Satakunnassa tarvitaan lisää osaavaa työvoimaa

18.12.2017 10:49 -- matiso

Alla oleva kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 18.12.2017.

 

Satakunta on mielenkiintoisessa tilanteessa. Usealla mittarilla me olemme taantuva maakunta, jonka väkimäärä on vähentynyt jo pitkään, ja huolestuttavaa on juuri nuorten ja työikäisen väestön väheneminen. Samaan aikaan olemme kärkipäässä vahvan teollisuuden ja erityisesti vientiteollisuuden osalta.

Ympyrä sulkeutuu...

17.11.2017 19:36 -- tuomak1

 

Torstaina Haagista Einhoveniin… suunnittelemamme juna oli aamulla peruutettu, joten aikataulu meni jo lähtiessä uusiksi. Onneksi Alankomaat ovat junien luvattu maa, joten uusi vaihtoehto löytyi helposti. Matka Haagista maan kaakkoisosaan Eindhoveniin kestää noin puolitoista tuntia. 

 

Sataedu Kokemäki 60 v, aikakapselin avaus

22.09.2017 10:53 -- matiso

Alla puheenvuoroni aikakapselin avaamisesta Sataedun Kokemäen toimipaikan 60 -vuotisjuhlassa

Arvoisat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat, hyvä juhlaväki

Avasimme aikakapselin viime perjantaina, kuvat pyörivät tuolla taustalla. Kiitokset avaamisesta Markku Rajaojalle ja Martti Peltoselle. Rauta taipuu osaajan käsissä.

Laatikko on ollut lähes vuoden työhuoneessani nähtävyytenä, siitä on ollut helppo aloittaa keskustelu vieraiden kanssa.

Henkilöstöpäivä 7.8. puheenvuoro

09.08.2017 15:22 -- matiso

Henkilöstöpäivä 2017 avauspuheenvuoroni

Sataedulla oli ensimmäinen kerta teltta SuomiAreenassa, siitä tuli paljon hyvää palautetta ja paljon uusia kontakteja, nyt Sataedu varmasti tunnetaan paremmin. Saimme myös hyvin näyttävää julkisuutta kun presidenttipari vieraili Sataedun teltalla, siinä yhteydessä rouva Jenni Haukiolle luovutettiin jalkinealalla tehdyt kengät. Kengät olivat supikkaat, kahdesta nahanpalasta tehdyt perinnejalkineet. Rouva Haukio kehui jalkineita hyvin istuviksi ja kuva jalkineista olikin presidentin Facebook sivuilla samana päivänä.

Pärnun matka ravintolasta kahvilaan ja kahvilasta ravintolaan

05.05.2017 13:01 -- maipou

 

Tere päevast!

Matka-aika 23.-29.4.2017

 

 

Rantauduimme Tallinnaan sunnuntai-illalla noin klo 18, jolloin matkamme ensimmäinen ravintolakokemus oli jo koettu laivalla. Maistelimme M/s Finlandian buffee tarjoilun.
Päräytimme omalla autolla suorinta reittiä Tallinnasta Pärnuun. Matka taittui reilussa parissa tunnissa ja pääsimme Strand Spa & Conference hoteliin iltauutisten aikaan.

 

Jarin ja Juha-Pekan seikkailut Pärnussa

27.04.2017 16:29 -- jarkan1

Olimme viikon reissulla Pärnussa, jonka aikana tutustuimme Pärnumaan Kutsehariduskeskukseen eli paikalliseen ammattikouluun ja muutamaan paikalliseen yritykseen, joissa oli ammattikoulun työssäoppimispaikkoja. Kaksi työpaikoista oli tilaelementtejä valmistavia yrityksiä. Ensimmäisellä kerralla vierailimme Harmet Oy:ssä, joka valmisti ainakin tällä hetkellä pääasiallisesti työmaa- ja väliaikastiloja. Toisella kerralla kohteena oli Matek Oy, joka valmisti tilaelementtejä. Molemmissa yrityksissä ensimmäinen asia joka pisti silmään, niin oli siisteys ja järjestelmällisyys.

Kilttejä ja elämän vettä

05.04.2017 12:35 -- timtar

KILTTEJÄ JA ELÄMÄN VETTÄ

 

Not Only Fair Play -projekti jatkui talvihorroksen jälkeen Skotlannin Dundeessa. Projektissa on tarkoitus tutustua liikunnanopetukseen yhteistyökouluissa, oppia uusia opetustapoja, oppilaiden syrjäytymisen ehkäiseminen ja vieraaseen kulttuuriin tutustuminen. Vaihdon pituus oli 7 vuorokautta.

Maanantai 20.3.

Itsenäisyyspäivä

05.12.2016 09:15 -- matiso

Hyvin erilaiset tunnelmat itsenäisyyspäivästä kuin kertaakaan ennen. Lähden työmatkalle Brysseliin itsenäisyyspäivänä aikaisin aamulla, valmistelukokous alkaa Brysselissä iltapäivällä. Ensimmäinen kerta kun olen itsenäisyyspäivän ulkomailla. Tai no, lasketaanko Bryssel ulkomaaksi? Se on eurooppalaisen ja monelta osin suomalaisenkin hallinnon keskus. Tämä viikko on ensimmäinen ammatillisen koulutuksen viikko Euroopassa. Komissaari Thyssen avaa viikon maanantaina, hän osallistuu eri seminaarien lisäksi myös päätösseremonioihin perjantaina 9.12..

Täältä tullaan Larnaka

10.11.2016 11:02 -- sarvie

Matkani Kyproksen Larnakaan alkoi sunnuntaina 30.10 aamuvarhaisella. Kellojen siirtäminen talviaikaan sai aamuuni oman säväyksen. Olin jo viikon aikana saanut kuulumisia Janikalta Larnakasta.  Samalla siinä jo suunniteltiin ja päivitettiin myös tulevaa viikkoa. Matkaa varten kävin koululla vielä hakemassa joitakin työvälineitä ja tuotteita, jotta tyttöjen seuraavan viikon työtehtävät työpaikalla saataisiin tehokkaasti sujumaan.

Larnaka Alive!

29.10.2016 11:19 -- janreu

Saturday evening on the 22nd of October I, the beauty teacher met two beautician students Sini Jokinen and Iida Kuusela in Huittinen and we started our trip to Helsinki-Vantaa Airport.  First pit stop was in Forssa, Autokeidas gas station and suddenly in the ladies room I met my old colleagues Sanna Stenfors, Sirkku Kurunmäki and Jarla Heiniö from Kauneus Deea, wonderful surprise :) Really good start for the trip.

Työaikakokeilusta

05.10.2016 10:54 -- matiso

Kuntatyönantaja ja OAJ neuvottelivat hyvän vuosityöaikakokeilu ves:n keväällä 2016. Keskusjärjestösovun jälkeen kokeiluun lähtemisen edellytys on, että työnantaja ja pääluottamusmies sopivat kokeiluun lähdöstä yhdessä. Sataedu ei lähde valitettavasti kokeiluun, pääluottamusmies ilmoitti 30.9., ettei löydä kokeiluun lähtöön edellytyksiä. Minulle tämä oli pettymys.

Muutama sana kokeilusta.

Juttuja Jyllannista

14.05.2016 22:24 -- jaanie

KV-työssäoppimista Jyllannissa

Suuntasimme maanantai aamuna 9.5.2016 klo 5.20 junalla Porista kohti Helsinki-Vantaata. Matkaan lähtivät O-P Ojalainen ja allekirjoittanut. Kohteenamme oli Tradium niminen oppilaitos Tanskassa, Jyllannin niemimaalla, Randers nimisessä kaupungissa. Randers on hieman Poria pienempi rakennemuutoksen kourissa oleva kaupunki.

SAKSA MAAHANMUUTTAJAN KOHDEMAANA, osa 4. - Stuttgart – kunnallista kotouttamista

03.05.2016 20:44 -- jaamak

Stuttgart


Pitkäkin matka päättyy joskus ja ensimmäisen kerran lukuisien juna-/porrasnostojen jälkeen eräs nuorehko mieshenkilö tarjoutui auttamaan Pirjon laukun ulos junasta. Mies näki varmaan Pirjon epätoivoisen ilmeen. Saksalaisissa junissa ei tunneta matalia, laiturin tasolla olevia oviaukkoja. ”Steine da drin?” oli kommentti, kun laukku oli maassa. Olisi pitänyt vastata, että tieto painaa, mutta nasevat vastaukset keksii aina vasta jälkikäteen.

 

SAKSA MAAHANMUUTTAJAN KOHDEMAANA, osa 1. - Miten kotouttaminen hoidetaan tehokkaasti ja muita mielenkiintoisia tarinoita Saksanmaalta

30.04.2016 11:21 -- jaamak

Ketkä ja miksi juuri Saksaan opintomatkalle?

 

Pirjo Raunio, koulutuspäällikkö, opintoala Startti
Jaana Mäki, tiiminvetäjä, opintoala Startti

Opintomatkamme (26.4.-9.5.2016) tarina on pitkä ja polveileva. Parhaimman kokonaiskuvan matkastamme saat, kun luet kaikki blogin osat. Tervetuloa mukaan!

 

Over the Hills and Far Away osa II

18.04.2016 21:29 -- leehyl

 Carlowissa BP -projektista tutut kumppanimme Danny ja Claire olivat järjestäneet meille ohjelmaa seuraavaksi kolmeksi päiväksi, kun palasimme Carlowiin. Pääosin liikuimme Clairen kaksiovisella urheilubemarilla. Vasemmanpuoleinen liikenne on kiintoisaa etenkin liikenneympyröissä ja moottoritierampeilla, varsinkin kuskin riisuessa samalla jakkuaan tai värkkäillessä muuta sellaista.

Saksaa ristiin rastiin

15.04.2016 12:30 -- janreu

Ristiin rastiin numerojärjestyksessä matkaa taitoimme niin junalla kuin bussilla sekä autolla. 

Apostolin kyytiä unohtamatta, koska jalkamme kyllä muistavat ennätyslukemat 17720 askelta päivässä...

 

Maanantai 11. huhtikuuta

Automiehet Pustan aroilla

01.04.2016 21:16 -- ramkan

Rami Kantola (auto Kokemäki) ja Petri Virta (auto Kankaanpää) kirjailevat opiskelijoidensa sekä omia tuntojaan Pustan parttaalt.

Autoalan opiskelijamme: Kristo Henri, Mattila Joni, Ripatti Ville, Vatja Niilo. Pojat olivat olleet jo töissä 3 viikkoa tänne saapuessamme.

Mukana myös opiskelijat rakennusalalta: Aronpää Waltteri, Ristakoski Topi ja Sirkama Erik

 

Sataedu 2020

20.01.2016 17:51 -- matiso

 Olemme aloittamassa Sataedun strategian uudistamista, nykyinen on vuosille 2013–2016. Työnimenä on toistaiseksi Sataedu 2020, lainaten terminologiaa EU:sta, missä näitä erilaisia 2020 -asiakirjoja on paljon. Uuden strategian on, nimensä mukaisesti, tarkoitus ohjata meitä tämä vuosikymmen loppuun. Aloitamme työmme osin vanhan poliittisen kevennyksen sanoin: ”Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu”.

 

Vilkasta uutisointia turvapaikanhakijoista

23.09.2015 10:33 -- matiso

Tiistain yllätys tuli iltapäivällä, kun maakuntalehden toimittaja soitti ja kertoi, että tällä viikolla tulee sata henkilöä hätämajoitukseen Kokemäen asuntolaan. Totta kai tiesin asiasta, kun itse olin aloittanut neuvottelut SPR:n kanssa asuntolan vuokraamisesta SPR:lle turvapaikanhakijoiden majoitukseen. En vaan ollut saanut tietoa maahanmuuttovirastosta enkä SPR:ltä, että miten asia etenee. Samana iltana paljastui, että myös SPR oli lukenut uutisoinnin verkosta.

 

Melkoiset säästöt edessä

03.09.2015 13:28 -- matiso

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät valmistelevat vuoden 2016 talousarvioita kovin huolestuttavissa tunnelmissa. Ensi vuoden osalta on suurin piirtein näkyvissä minkä verran rahoitus vähenee, mutta vuodet 2017, 2018 ja 2019 ovat täysin hämärän peitossa. Mitä ilmeisimmin hallituksen kärkihankkeet tuovat myös ammatilliselle koulutukselle jotain.

Budjettiesitys 2016

19.08.2015 09:44 -- matiso

Valtionvarainministeriö julkisti vuoden 2016 budjettiesityksen viime viikolla, melkoinen esitys näin ammatillisen koulutuksen kannalta, yksikköhinta putoaa kolem prosenttia vuonna 2016. Meille Sataedulle se merkitsee yli 600 000 euron vähennystä nykyiseen vuoteen. Edellisen hallituksen aikaiset opiskelijapaikkavähennykset vielä tähän lisäksi tuo toisen mokoman lisää. Yhteensä siis yli 1,2 miljoonaa euroa vähemmän. Muutoskykyä mitataan oikein kunnolla.

Terveiset Riiasta

24.06.2015 12:54 -- matiso

Ammatillisesta koulutuksesta vastaavat ministerit kokoontuivat Riiassa juhannussunnuntaina ja maanantaina. Ministerien yhteisen tahdonilmauksen, ns. Riga Declaration, kärjet kokouksesta ovat vapaasti käännettynä seuraavat:

Ulkoinen arviointi, tilinpäätös ja vähän vaaleistakin

16.04.2015 13:35 -- matiso

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on käynnistänyt ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien ulkoisen arvioinnin. Sataedu pääsi niiden 35 koulutuksen järjestäjän joukkoon johon arviointi tehdään. Tulevan viikon maanantai ja tiistai (20-21.4) ovatkin vilkkaita päiviä. Arviointiin osallistuu omistajien ja sidosryhmien edustajia ja tietysti meitä sataedulaisia yhteensä yli 150 henkilöä.

Oppilaitos- ja työssäoppimispaikkavierailut Pärnussa

09.04.2015 13:59 -- janreu

Hiusalan lehtorin Teija Österlundin näkökulmasta kouluun tutustuminen oli hienoa ja varmistus itselle, että opiskelijat pääsivät hyviin työssäoppimispaikkoihin ja ovat hyvissä käsissä seuraavat 6 vkoa. Alaikäisille on hyvä varmistaa työssäoppimispaikat ja tsekata asumiset ja kaikki käytänteet. Ammattiosaamisen näyttöjä ei tässä tapauksessa suoriteta Pärnussa vaan muu oppimisen arviointi on tärkeää esimerkiksi miten sopeutuu työyhteisöön ja osaa ottaa huomioon erilaiset asiakkaat. On hyvä myös huomioida ulkoinen habitus tässä ympäristössä.

T K MAXX ja VOLKSWAGEN

19.03.2015 08:50 -- matsal

Vaihtomatkamme lähestyy jo pikkuhiljaa loppusuoraa - antoisaa ja erittäin opettavaista on ollut. Huomenna mennään tapaamaan opiskelijoita heidän työssäoppimispaikoilleen ja katsotaan, miten tarkkaa huomenna on T K MAXX:ssa.

Susannan terveiset Saksasta

19.03.2015 08:42 -- suskyo

Tässä muutama käytännön vinkki Saksaan matkaaville. 

Saksa on hyvin edullinen maa. Kaupassa lasku on huomattavasti edullisempi kuin Suomessa. Samoin ravintolassa ruokailu on halpaa. Suosittelen kaikkia tänne matkaava tutustumaan paikalliseen kahvikulttuuriin. Kahvikuppi ja herkullinen leivos irtoaa parilla eurolla.
Ja ne vaatteet. Ne ihanat vaatteet...

Todella halpoja ja hienoja! Tänne kannattaa siis matkata laukku tyhjänä ja tili täynnä.

Saksassa liiketaloutta oppimassa

13.03.2015 15:46 -- matsal


Susanna Kyöstin ja Matti-Pekka Salon, liiketalouden opettajien matka Saksaan yhteistyökoululle.
 
Susanna:
 
Matka alkoi 9.3.15 maanantaina aurinkoisesta Suomesta, kohti keväsitä Saksaa, Braunschweigin kaupunkia. Maanantaipäivä meni matkustaessa ensin Berliiniin, josta jatkoimme junalla kohti kohdetta.
 

Kotimatka häämöttää!

12.03.2015 12:20 -- tarris

Täällä on aurinkoisina päivinä 20 astetta lämmintä!Ihanaa!

Eilen meillä oli jännä päivä. Maria Vaszary kutsui meidät kotiinsa. Hän pyysi meitä tulemaan taksilla. Ensimmäinen mutka olikin tuo taksi matka: ensiksi tullut taksi ei ottanut meitä kyytiin liian pitkän matkan takia (11 km) meidän piti odottaa toista autoa. No toinen auto tuli ja me pääsimme matkaan.....

Ihana, aurinkoinen Maria oli meitä vastassa kotiovellaan ja hän halusi näyttää meille kotikaupunkiaan.

Kun yrittäjyys on sydämen asia

04.11.2014 16:20 -- johvir1

Lastensuojelulaitos Aseman Kotipesässä näkyy välittäminen ja työntekijöiden halu tehdä työtä, jolla on merkitystä ja joka tuntuu oikealta sydämen kohdalla.

Aseman Kotipesä on perheyritys. Yrittäjinä toimivat Asta Jaakkolan lisäksi hänen siskonsa  Ansa ja siskon tytär Krista. Lisäksi heillä on seitsemän työntekijää.

Viemisiä meiltä muualle

30.05.2014 19:43 -- suskyo

Lupasin viime kerralla kirjoitella ajatuksia siitä, mitä meillä voisi olla viemisiä muualle.

Matkani aikana ranskalaisesta opettajakulttuurista paljastui selvä puute erityisopetuksen organisoinnista. Tukea kyllä annetaan, jos joku on jäänyt jälkeen opinnoissa, mutta varsinaista syytä asialle ei kukaan pohdi, miksi opiskelija ei pärjää ko. opinnoissa. Esittelin meidän malliamme ervoista, HOJKS:sta, tuen antamisen suunnitelmasta ja eri syistä, miksi tukea annetaan. Tämä tieto oli heille aivan uutta ja herätti paljon mielenkiintoa.

Oivalluksia

29.05.2014 19:02 -- suskyo

Blogia kirjoittelee liiketalouden opettaja, tiiminvetäjä ja erityisopettaja Kankaanpäästä. Lähdin Ranskaan kahdeksi viikoksi työskentelemään yhteistyökouluun, tarkoituksena löytää paikallisen liiketalouden opettajan kanssa yhteinen moduli, jota opetetaan kummassakin koulussa. Tähän yhteiseen kokonaisuuteen teimme yhteisen arviointiasteikon, kokosimme suoritussuunnitelman sekä viimeistelimme yhteistön vielä käymällä läpi yhteiset menettelytavat.

Tervehdys Ranskasta

15.05.2014 16:17 -- suskyo

Saavuin Ranskaan maanantaina 12.5.14. Tarkoituksena on tehda yhteistyota ranskalaisten liiketalouden opettajien kanssa ja loytaa yhteinen opetettava moduli koulujemme valille. Kaupunki, josta minut tavoittaa on Pont de Beauvois seka koulu on nimeltaan Lycée Pravaz in Pont de Beauvoisin, toisen asteen oppilaitos.

Terveisiä Unkarista

24.02.2014 20:48 -- terkal

Me (kone- ja metallialan opettajat Ari Kuuskeri ja Tero Kallioniemi) saavuimme sunnuntaina aamupäivällä kera kolmen oppilaan Unkariin. Matka jatkui minibussilla kohti Bekeschabaa. Matkalla näimme Unkarin maaseutua, ja pahan liikenneonnettomuuden. Opiskelijat sijoittuivat perille päästyämme oppilaitoksen asuntolaan ja me opettajat siirryimme hotellille. Sunnuntai meni vesisadetta tutkiessa. Maanantaina meillä oli aamulla tapaaminen Bekescsaban kumppanikoulumme kv-yhteyshenkilön Kruzsic Lászlón kanssa oppilaitoksessa, sieltä lähdimme kohti oppilaiden työssäoppimispaikkoja.

Pojat Belgiassa

02.02.2014 22:52 -- jaanie
Lauantai aamuna 1.2.2014 klo 4.00 pienessä lumumyrkyssä Jaakko ajoi Porista Huittisten kautta (Eero mukaan) Turun lentokentälle. Pienehkö potkurikone lennätti meidät Tukholmaan, mistä matkamme sitten jatkui Saksan Dusseldorf:n. Lentokentällä vastassa oli isäntämme Robert, joka kuskasi meidät Genk:n Esplanada hotellille.

Vaivattomasti kisällistä mestariksi oppisopimuksella

10.10.2013 16:33 -- johvir1

Oppisopimuskoulutus on hyvä tapa kouluttaa uusia työntekijöitä yritykseen. Se on myös taloudellinen tapa päivittää yrityksen henkilöstö osaamista ja ammattitaitoa.

Yrittäjyys ja työelämä  vaativat tekijöiltään opiskelua ja uuden teknologia omaksumista lähes päivittäin. Kouluttautuminen on välttämätöntä. Oppisopimuskoulutuksen hyödyntäminen oikein, voi olla yrityksen paras lääke jatkuvan muutoksen hallintaan.

GOALS Post Mortem

06.06.2013 17:46 -- teevil

GOALS – Post Mortem

 

Kuluneen vuoden ajan, lähinnä työharjoittelujaksojen yhteydessä, olemme oppilaiden kanssa kehittäneet Oppiapaja-hankkeelle GOALS (Game Of Alright Life as a Student)-selainpeliä. Matka on ollut vaiherikas, ja nyt on ruumiinavauksen aika. Pelialallahan on usein tapana projektien valmistuessa kirjoittaa niistä tällainen ”post mortem”, jossa rehellisesti ruoditaan, mikä toimi ja mikä ei. Usein nämä raportit ovat myös julkisia. Hyviin tapoihin kuuluu, ettei niissä liikaa siloitella asioita.

Klaus Härön kuvaukset jatkuivat Helsingissä toisissa tunnelmissa

30.05.2013 16:49 -- tartuo

Rohkeasti päätin häiritä tuotantokoordinaattori Susa-Serina Hakamäkeä juuri tuotannon loppumetreillä ja kysellä Klaus Härön elokuvan kuulumisia pääkaupungista. Aikataulussa on pysytty ja kaikki sujui periaatteessa ihan hienosti, mutta kotiin oli kuulemma ikävä. Kuvausten järjestäminen on moninkertaisesti vaikeampaa Helsingissä. Ulkopuoliset häiriintyvät ja valittavat. Susa ei muista Satakunnassa kenenkään koskaan valittaneen, ellei lasketa muutamia liikenteenpysäytyksestä johtuneita sadatuksia, mutta niitä kuvausryhmät saavat kuunnella kaikkialla.

Talouspohdintaa

21.05.2013 08:14 -- matiso

Kevät on mennyt kovin nopeasti. Johtoryhmätyöskentelyn näkökulmasta eniten työtä on aiheuttanut talouden tiukkeneminen ja se, millä keinoilla pysymme budjetissa ja samalla varmistamme meidän opiskelijoillemme laadukkaan opetuksen.  Kokonaisuutena henkilöstömenoja säätämällä saamme suurimman taloudellisen vaikutuksen. Tulemme myös arvioimaan tilatarpeemme mahdollisimman tarkkaan samalla, kun opiskelupaikat vähenevät tulevina vuosina.

Ohjaaja Klaus Härö ja Kinotar palaavat Villilään

08.04.2013 20:55 -- tartuo

Postia pappi Jaakobille –elokuvan kansainvälisesti palkittu  ohjaaja Klaus Härö palaa Jaakobista tuttujen tuottajien Rimbo Salomaan ja Lasse Saarisen kanssa taas Villilään uuden elokuvan tiimoilta. Kuvaukset alkavat Satakunnassa neljässä eri lokaatiossa ( lue: kuvauspaikassa) 17.4 ja kestävät kaksi viikkoa. Villilä Studioiden Susa-Serina Hakamäki ja Timo Savunen sekä osa paikallisesta työryhmästä seuraavat tuotantoa täältä  Helsinkiin, jossa kuvataan vielä toiset pari viikkoa.

Vierailuja, vaihtoehtoista koulutusta ja vieraanvaraisuutta

27.03.2013 22:06 -- helkiu

Perjantaina isäntämme Eevert  haki meidät Harderwijkiin, jossa tapasimme drop out opiskelijoita. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun monikulttuurisessa ryhmässä. Eräs kohtelias opiskelijapoika tuli heti esittäytymään ja oli kiinnostunut Suomesta. Hänen äitinsä oli Marokosta ja isä Tunisiasta. Muslimina hän keskusteli kanssamme maailman parantamisesta. Avustavana opettajana toimi Hollannissa syntynyt, mutta taustaltaan indonesialainen nainen.

Koripalloa, krookuksia ja koulutukseen tutustumista

20.03.2013 00:02 -- helkiu

Perjantaina hyppäsimme Porissa bussiin ja huolestuneina mietimme, mahtaako lentomme lähteä, koska finnairin henkilökuntaa oli marssinut ulos. Pääsimme kuitenkin lähtemään aikataulussa ja saavuimme perille puukenkien maahan aivan oikeaan aikaan. Junalippujen ostossa etsimme oikeaa reikää maksukortille, mutta selvisimme kuitenkin erään ystävällisen nuoren miehen  opastuksella.

Maaliskuun kuulumisia

18.03.2013 14:49 -- matiso

Talven lumisateet ovat toivottavasti takanapäin. Vielä saadaan nauttia kylmistä öistä ja kauniista päivistä. Eilen illalla oli pohjoisella taivaalla harvinaisen voimakkaat revontulet ja ilmeisesti ne näkyvät vielä tulevinakin iltoina.

Kansainväliset ja kansalliset verkostot

18.03.2013 14:39 -- kirmak4

Unkarista (tai oikeasti kotoa) Tiina ja Kirsti

Matkamme mielenkiintoisinta antia ovat olleet tutustumiset työssäoppimispaikkoihin. Kävimme mm. Welness Hotell Gyulassa, joka tarjoaa monipuolista työssäoppimista monen eri alan opiskelijoille esim. kokeille, tarjoilijoille ja kosmetologeille. Pääsimme tutustumiskierrokselle hotellin johtajan kanssa. Hän esitteli meille koko hotellin ja sen toiminnan. Erityisen ihastuneita olimme nykyaikaisiin keittiö- ja ravintolatiloihin. Kierroksen päätteeksi johtaja tarjosi meille loistavan a la carte lounaan ja saattoi autolle.

Irlannissa kaikki on ihmeellistä IV : Arkipäivän sankareita saapuu Nakkilaan

16.03.2013 12:50 -- tartuo

Hei,  rakas lukijamme. Taru(allekirjoittanut)  ja Teemu ovat  olleet  täällä Irlannissa syvien kysymysten äärellä. Me suomalaiset olemme niin tottuneet ilmaiseen,  helposti saavutettavaan koulutukseen, että unohdamme, ettei se ole mikään itsestäänselvyys edes kaikille Euroopassa. Mitä jos koulutus ei olisikaan kaikkien tavoitettavissa? Entä jos valinnanvapautta ei käytännössä olekaan?

Náin "leivotaan" Unkarissa mestarikokkeja

12.03.2013 10:39 -- tiigro

Táállá Unkari ja Kirsti ja Tiina

Viikon jokaisena páiváná olemme páásseet seuraamaan opetusta ja ohjausta oppilaitoksessa. Viikko on ollut kiireinen niin opettajille kuin műős opiskelijoille, sillá he ovat valmistautuneet suureen kilpailupáiváán (Traditional Hospitalitű Daű). Koulupáivát alkavat oppilaitoksessa klo: 7.15 ja pááttűvát 18.15. Oppilailla on porrastetut tuntijárjestelűt.

Irlannissa kaikki on ihmeellistä osa 3: Mistä ovesta kulkea?

10.03.2013 23:57 -- tartuo

Allekirjoittaneen (Taru T) ja Teemun (V) Irlannin matka on tuottanut,  hämmästyttävää kyllä,  myös oppimistuloksia, joita ajattelimme jakaa kanssasi, oi ainut lukijamme. Irlantilainen kansanmusiikki johdatti minut ensimmäisen iirinkielisen dilemmani eteen pubissa. Kummasta ovesta pitäisi mennä puuteroimaan nenäänsä?

 

Keváttá ilmassa Bekescsabassa

08.03.2013 11:13 -- tiigro

Sataedun "kokki kolmoset"  Kirsti Mákinen ja Tiina Grőnholm liikenteessá rakentamassa ECVET-járjestelmáá Unkarin Bekescsabassa kumppanuuskoulun kanssa. Tekstikin on aivan unkarilaista, sillá oma tietokone ei halua toimia hotellilla, joten olemme oppilaitoksen koneella.

Sakeasta lumisateesta ja pakkasesta lensimme keváiseen Budapestiin 2.3.2013. Seuraavana aamuna matkasimme halki pustan 200 km kohti aurinkoista Bekescsabaa. Vastaanotto oli űstávállinen ja vieraanvarainen. Hotelli on aivan kaupungin keskustassa ja 150 vuotta vanha, erittáin kaunis ja sisustukseltaan kuninkaallinen.

Vuosi 2012, 2013 ja vuonna -85

01.02.2013 14:35 -- matiso

Tammikuu on takana ja uudessa organisaatiossa on eletty kuukausi. Paljon erilaisia asioita jäi selvitettäväksi tämän vuoden puolelle. Minulle on tullut jonkin verran viestiä, että yksinkertaisiin asioihin ei osata antaa vastausta, miten menetellään tai kuka päättää.


Kommentit ovat varmaan aivan totta. Moni esimies on varmaan halunnut varmistaa kollegoiltaan tai esimieheltään menettelyn ja siinä on voinut sitten vierähtää helposti päivä kaksi ennen kuin on osattu kysyjälle vastata.

Hyviin juttuihin on helppo lähteä!

22.10.2012 16:01 -- johvir1

Markkinoiden kiristyessä osaavat työntekijät nousevat avainasemaan koneistusalan yrityksissä. Eurajokelainen Raikka Oy on lähtenyt mukaan koneistusalan kehityshankkeeseen, jonka tavoitteena on parantaa yritysten työntekijöiden osaamista, kilpailukykyä ja taata alan jatkuvuus maakunnassa.

Satakuntalaisilla koneistusalan yrityksillä on mahdollisuus hakea vauhtia toimintaansa kouluttamalla henkilöstöään huhtikuussa alkaneen hankkeen puitteissa.

Uudistuksen syksy

19.10.2012 12:01 -- matiso

Viikot kuluvat kovaa vauhtia ja minulle on välittynyt viestiä, että sataedulaisista tuntuu siltä, että monet asiat ovat edelleen kovin auki. Näin asia vielä osin onkin, osa on asioista on ehditty hyvin valmistella ja päätöksiä alkaa tulla ulos lähiviikkoina. 

Meillä on nyt aito siirtymävaihe menossa, nykyisellä organisaatiolla jatketaan vuoden loppuun ja ensivuonna aloitetaan uudella organisaatiolla.

Alkusyksyn tunnelmia

03.09.2012 12:56 -- matiso

Lukuvuosi on taas lähtenyt käyntiin. Henkilöstöpäivä oli ja meni ja uskon, että minun lisäksi moni jäi odottamaan Työterveyslaitoksen tulevia työpajoja yksiköittäin. Onneksi työhyvinvointimme oli vähintään hyvällä tasolla, parannettavaa tietysti on aina.

 

Opetus- ja kulttuuriministerön piti julkaista opiskelupaikkavähennyssuunnitelmansa elokuun aikana, julkistus viivästyy ilmeisesti muutamalla viikolla. Yli 7000 paikkaa tulee poistumaan kolmen vuoden aikana vähennyksissä. Tuleva syksy näyttää miten vähennykset tulevat koskettamaan Satakuntaa ja Sataedua.

 

”Elokuvanteko on ryhmätyötä, kiitos”.

15.02.2012 12:40 -- Sataedulainen

Sataedun tv- ja elokuva-alan opettajat ja oppilaat olivat taas virittyneinä tv:n ääreen, kun Suomen Oscareita, Jusseja, jaettiin. Ehdolla oli Villilä Studioilla osin kuvattu Hella W, joka voitti puvustuksen ja lavastuksen Jussit.

Lavastaja Kari Kankaanpää kiitteli puheessaan myös Villilä Studioita, Markku Myllymäkeä sekä Isvaa ja Ileä.  Artista filmin lavasterakentaja Markku Myllymäki on Länsi- Suomen tv- ja elokuvakeskuksessa tuttu mies: hän on ollut rakentamassa lavasteita moniin Villilässä kuvattuihin elokuviin.

Tammikuussa tapahtunutta

26.01.2012 13:57 -- matisoSataedun  toimintajärjestelmä arvioitiin taas, DNV (Det Norske Veritas) auditoi koko toimintamme. Ulkoisen auditoinnin kautta meillä on nyt sertifioitu toimintajärjestelmä, joka kattaa ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001 standardien vaatimukset.  Tilanne on ainutlaatuinen Suomessa!


Täältä hallinnon ja johdon näkökulmasta mieltä lämmitti erityisesti auditoijien positiiviset havainnot Sataedun eri tiimien ja alojen tekemä johdonmukainen ja laadukas työ. Auditoinnin tulokset ovat sataedulaisten luettavissa omassa intrassamme, Ruorissa.

Lähihoitajat Taitaja-kisojen semifinaalissa

20.01.2012 13:01 -- Sataedulainen

Kisaparin Terhi Kivinevan ja Riikka Jalosen merkinnät kisamatkasta. Sataedun 2. vuoden lähihoitajaopiskelijat kisasivat finaalipaikoista Lahdessa 31 kisaparin kanssa. Kovassa kilpailussa neljä kilpaparia ylsi finaaliin. Hyvin menestyneet Sataedun tytöt, Terhi ja Riikka sijoittuivat viidennelle sijalle ja jäivät näin hiuksen hienosti finaalin ulkopuolelle. Semifinaalissa oli mukana myös edustus Sataedun  Kankaanpään yksiköstä: Katriina Koivunen ja Emmi Ritakorpi.


18.

Tapanin myrsky ja Kesu

03.01.2012 10:48 -- matiso

Tapaninpäivän myrskystä on selvitty, valtioneuvoston koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta selviytyminen onkin sitten toinen juttu. Tapaninpäivän myrsky muutti monen sataedulaisen joulunpyhien viettoa: sähkökatkot, lyhyemmät ja pidemmät, koettelivat Satakuntaa rajusti. Etenkin koetuksella olimme me sataedulaiset eripuolilla maakuntaa.

Valtioneuvoston koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma (Kesu) vahvistettiin jo ennen joulua.

Koulutus mahdollistaa lisätulot maaseudulle

10.10.2011 16:53 -- johvir1

Satakuntalaisia maatalousyrittäjiä kannustetaan parantamaan tulotasoaan ja laajentamaan toimintaansa liitännäiselinkeinoilla. Maatalouden parissa työskentelevät voivat kouluttautua ja hankkia ammatillista osaamista pienpanimotoiminnassa, kotityön tuottamisessa ja erilaisissa metallialan töissä. Koulutukset alkavat marraskuussa ja ne sisältävät ammatillisen koulutuksen lisäksi yrittäjyyden koulutusta.

 

Innostavaa pohtia ammattiin opiskelevien hyvinvoinnin tukemista

18.08.2011 16:33 -- Sataedulainen

Osallistuin keskiviikkona 17.8.2011 Terveys ry:n kutsumana yhteistyöpalaveriin, jossa ammattiin opiskelevien hyvinvointityölle haettiin uusia yhteistyömuotoja. Paikalla oli Terveys ry:n edustajan ohella toimijoita Elämäntapaliitosta, Elämä On Parasta Huumetta ry:stä ja SAKU ry:stä. Minä sitten olin mukana sataedulaisena tuomassa keskustelulle ammattiopiston arjen näkökulmaa. Tässä muistiinpanojan

Hyvinvointivirtaa vahvistetaan yhteistyöllä

Kaikki ”tulevaisuuden tekijämme” eivät tule suorista putkista ja määräaikaan mennessä

02.08.2011 16:30 -- Sataedulainen

Euroopan sosiaalirahaston tuella toteutuvassa Oppi-Apaja –projektissa on vajaan kolmen vuoden aikana kohdattu suuri määrä tulevaisuuden tekijöitä. Nämä tulevaisuuden tekijät ovat olleet niitä nuoria joiden elämänkulku ei ole mennyt normimitalla eteenpäin. Oppi-Apaja on Satakunnan koulutuskuntayhtymän projekti, mutta siinä tehty työ hipoo monen muun toimialan rajapintoja.

Koulutusta heinähattu-helteessä

13.07.2011 16:23 -- johvir1

Sataedun koko koulutustarjonta oli esillä Porissa heinäkuun alussa järjestetyillä Farmari 2011 näyttelyssä Satakunnan maakuntatorilla. Kolmen helteisen päivän aikana toriosastolla kävi mahdollisia uusia opiskelijoita ja yhteistyökumppaneita tutustumassa Sataedun tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Farmari 2011 oli ensimmäinen iso messutapahtuma, johon lähdettiin koko Sataedun voimin. Messujärjestelyissä ja toteutuksessa oli mukana henkilöstöä useimmista yksiköistä. 

Farmarissa pelataan opiskelijoiden peliä

28.06.2011 16:13 -- johvir1

SATAEDU Farmari 2011 Maakuntatorilla 1.-3.7.2011

Sataedun opiskelijoiden osaavissa käsissä syntyi keväällä perinteiset Fortuna- ja Labyrintti –pelit Farmari 2011 –näyttelyyn. Pelit ovat esillä messuvieraiden iloksi ja pelaamista varten Sataedun Satakunta-torin osastolla. Varsinkin Labyrintti-peli on jo todettu yllättävän koukuttavaksi taitopeliksi. Fortuna on lempeämpi ja antaa tuloksen helpommin myös pienemmille messuvieraille.

Sataedun taikurit taikoivat itsensä kultamitalisteiksi SakuStarsissa

29.04.2011 15:46 -- Sataedulainen

Tuomas Mäkelä ja Onni Niemi voittivat kultaa talent-sarjassa taikomalla. Pojat opiskelevat Sataedussa Kokemäen yksikössä autoalalla. Tuomas osallistui nyt toista kertaa SakuStarsiin. Viime vuonna hän voitti hopeaa samaisessa kilpailussa. Tuomas kertoo, että oli paljon helpompi mennä kilpailemaan tänä vuonna kun tiesi jo, millaista tapahtumaa odottaa.

Onnille taikominen ja koko kilpailutapahtuma oli aivan uusi kokemus. Onni oli harjoitellut temppuja Tuomaksen kanssa vain muutaman päivän ennen kilpailuun lähtemistä.